Dok se radujemo što ćemo vrlo brzo nositi kupaće kostime i biti na plaži po cele dane, treba imati u vidu da sve to vreme provedeno na suncu može izazvati ozbiljnu štetu. Između UV zraka, slane vode i bazena ispunjenih hlorom, leto može ozbiljno osušiti vašu kosu i narušiti njen kvalitet i sjaj.

Da bismo otkrili najbolje načine da svoju kosu sačuvate i na visokim temperaturama, prenosimo vam savete frizera Adriane Lime, Gigi Hadid, i mnogih drugih modela.

Kakvu štetu kosi mogu naneti sunce, slana voda i hlor?

Nažalost, mnogi elementi toplog vremena mogu negativno uticati na vašu kosu. Produženo izlaganje suncu, slanoj vodi i hloru može oštetiti kutikulu, čineći kosu suvom i lomljivom. Slana voda i hlor posebno isušuju, a mogu da izazovu i promenu boje i iscrpljivanje prirodnih ulja iz kose.

Šta možemo učiniti da sprečimo štetu na kosi tokom leta?

Kao prvo, možete zaštititi svoju kosu ograničavanjem izlaganja suncu. Ovo se može postići nošenjem ešarpi ili šešira i korišćenjem proizvoda sa UV zaštitom, protiv dehidracije i oksidacije. Takođe, stil frizure može da zaštiti vašu kosu. Napravite opuštenu punđu koja ne zateže kosu, ili se odlučite za pletenice i frizure sa šnalama, kako kosa ne bi bila na direktnom udaru sunca.

Tokom leta, zaštitite kosu od sunca izborom prave frizure.
Foto: Profimedia 

A kako oporaviti kosu od sunca? 

Ključ za popravljanje oštećenja od sunca ili soli, kao i nastale suve i kovrdžave pramenove jeste mnogo hidratacije. Odaberite odgovarajući tretman i češće se šišajte tokom leta, a uvek možete da koristite i maske bogate proteinima.

Da li je ofarbana kosa podložnija oštećenjima tokom leta?

Farbana kosa je podložnija oštećenjima zbog veće stope poroznosti, dok nefarbana kosa ima prirodnu zaštitu od sunca jer je kutikula netaknuta. Ovo posebno važi za farbane plavuše, koje bi trebalo da potraže UV zaštitu za svoju kosu kako im boja ne bi oksidirala, kao i da je po potrebi toniraju ljubičastim šamponom.

Kako negovati kosu posle dana provedenog na bazenu ili plaži?

Bilo da se radi o kupanju u bazenu ili okeanu, preporučujemo iste korake: prvo dobro isperete kosu vodom kako biste sprečili da vaša kosa apsorbuje zagađivače poput hlora i slane vode. Zatim, nanesite hidratantno ulje ili držite balzam za dodatnu zaštitu (i to onaj sa UV zaštitom).