Kada je kosa u pitanju, najčešći saveti koje želite da čujete odnose se na tanku kosu, kao i na opadanje, zato što svaka žena želi gustu, zdravu, sjajnu kosu, punu volumena. Da li je to moguće i kako rešiti taj problem, možete pročitati u današnjem članku.

Kako uopšte odrediti da li je vaša kosa tanka ili gusta? Postoje dva parametra koja se prate. Prvi je gustina kose, a drugi je debljina dlake. Gustina se odnosi na to koliko kose imate, dok debljina označava širinu pojedinačne dlake. Gustinu možete proveriti tako što zavežete rep, ako vaš rep ima obim manji od 5 cm, onda je retka, a sve više od toga je srednje gusta do gusta kosa. Debljinu dlake možete odrediti tako što izdvojite jednu vlas i stavite je između prstiju, ukoliko ne osećate nista među prstima, onda imate tanku kosu. Odredili ste da je vaša kosa tanka i retka, pitate se koji je sledeći korak?

Sledeće što treba da otkrijete jeste uzrok tanke i retke kose. U proseku dnevno opada oko 50-100 dlaka i to nije razlog za zabrinutost. Međutim, ukoliko je opadanje kose primetno, onda treba tražiti uzrok, koji može biti spoljašnje prirode, kao na primer: uzimanje određenih lekova, često nošenje frizura koje zatežu kosu (rep,visoka punđa, rajf...), bilo kakav stres... Takođe, uzroci mogu biti i unutrašnje prirode: trudnoća, menopauza, poremećaji hormona, genetika, autoimunske bolesti, nedostatak nekih nutrijenata... Ovo je sigurno najteži korak za odrediti, zato je nekad najbolje posavetovati se sa vašim lekarom o terapiji. Međutim, ukoliko ipak želite da pokušate same, evo nekih saveta:

1. Promenite način ishrane

Ukoliko ste do sada unosili malo hrane, proteina i vitamina, vreme je da to promenite. Rigorozne dijete predstavljaju stres za naš organizam, koji vam možda to pokazuje kroz pojačano opadanje kose. Unosite što više povrća, zdravih masti i proteina. Kao dodatak ishrani, možete koristiti i vitamine B grupe. Danas na tržištu postoje i vitamini specijalno napravljeni za tu namenu, kao što su:

- Pantogar kapsule

pantogar kapsule protiv opadanja kose
merz 

- Rigenforte kapsule za kosu i nokte

rigenforte kapsule za jačanje kose i noktiju
ESI 

Ovi vitamini pokrivaju sve uzroke potencijalnih problema sa ishranom (nedostatak gvožđa, cinka, vitamina B grupe...) , koji mogu biti uzrok pojačanog opadanja kose. Međutim, postoji mogućnost da uzrok opadanja, nije nikakav problem sa ishranom, zato ove tablete možda neće dati očekivani ishod.

2. Birajte šampone koji odgovaraju vašem problemu

Videćete bolje rezultate ukoliko koristite haircare proizvode koji su specijalno namenjeni vašem tipu kose i problemu. Moje preporuke su:

- Olaplex 4 Bond Maintenance je regenerativni šampon koji hidrira kosu i ojačava dlaku i smanjuje ispucale krajeve.

Olaplex 4 Bond Maintenance regenerativni šampon, koji hidrira kosu i ojačava dlaku i smanjuje ispucale krajeve.
olaplex 

- Viviscal Densifying Shampoo ishranjuje dlaku i produžava aktivnu fazu rasta dlake i time smanjuje opadanje.

Viviscal Densifying shampoo ishranjuje dlaku i produžava aktivnu fazu rasta dlake i time smanjuje opadanje.
Viviscal 

- Novophane energetski šampon kombinuje 6 vitamina, što daje sjaj i jačinu kosi.

Novophane energetski šampon kombinuje 6 vitamina, što daje sjaj i jačinu kosi.
ACM 

3. Ne zaboravite dodatnu negu

Kao i za kožu, ovde važi isto pravilo, serumi i losioni prave veliku razliku i znatno poboljšavaju izgled kose.

- Evdermia Palmogen Hair Lotion sadrži biljne i prirodne sastojke, u kombinaciji sa zvezdama skincare-a glicerinom, hijaluronom, vitaminom B3, efikasno deluje protiv proredjenosti kose.

Evdermia palmogen hair lotion sadrži biljne i prirodne sastojke, u kombinaciji sa zvezdama skincare-a glicerinom, hijaluronom, vitaminom B3, efikasno deluje protiv proredjenosti kose.
evdermia 

- The Inkey List Peptide Voluminizing Hair Treatment serum ne samo da čini da vaša kosa izgleda gušće, već i dovodi do zadebljanja dlake.

The Inkey List Peptide Voluminizing Hair Treatment serum ne samo da čini da vaša kosa izgleda gušće, već i dovodi do zadebljanja dlake.
The Inkey List 

- Vichy Dercos Densi-Solutions Thickening Hair Mass Concentrate obezbeđuje sjaj i volumen, obogaćen vitaminom E i resveratrolom, intenzivno deluje na koren kose.

Vichy Dercos Densi-Solutions Thickening Hair Mass Concentrate obezbeđuje sjaj i volumen, obogaćen vitaminom E i resveratrolom, intenzivno deluje na koren kose.
Vichy 

4. Dobra frizura može učiniti čuda

Ukoliko je problem genetske prirode i ništa od navedenog ne pomaže, onda ne zaboravite da dobro stilizovanje kose može napraviti veliku razliku. Predlažem bob frizure, šiške, talasastu kosu do ramena...

5. Bonus savet

Naučite da volite ono što imate i iskoristite ga na najbolji način.