Bilo da je napolju kiša ili sunce, leto ili zima, zaštita kože od štetnih UV zraka je neophodna je neophodna tokom cele godine. I vrapci znaju da je zaštita od sunca potrebna tokom cele godine ali hajde da budemo iskreni, sada je vreme kada ne bi trebalo da iz kuće izađemo bez nje.

Neki puderi i tonirane kreme sadrže zaštitni faktor 15, ali to nije dovoljno. UV zraci prodiru kroz oblake, pa čak i prozore, izazivaju glikaciju kolagena i elastina u koži, zbog čega vam je krema sa visokim zaštitnim faktorom naročito potrebna vašem licu.

Koliko se godinama unazad priča o neophodnoj zaštiti od sunca verujemo da ste se sigurno nekada našli u čudu koliko oznaka se može naći na deklaraciji proizvoda koji sadrži SPF.

U tom slučaju, u nastavku vam otkrivamo sve neophodne detalje.

1. UVA vs UVB

UVB zračenje je odgovorno za opekotine kože, dok je UVA odgovorno za starenje kože. Konkretno, UVA zraci stimulišu proizvodnju melanina u koži, što rezultira tamnjenjem. Međutim, treba znati da su UVA zraci odgovorni za prerano starenje kože. S druge strane, UVB zračenje izaziva opekotine na koži, dok u budućnosti može izazvati rak kože.

2. SPF indeks zaštite

SPF indeks zaštite od sunca odnosi se na količinu vremena koje provedete izloženi na suncu. Dakle, SPF se odnosi samo na UVB zračenje, osim ako je SPF 50. Dakle, kada nosite SPF 30, možda nećete izgoreti, ali sunce neometano oštećuje vašu kožu.

3. Značaj PA ++++

Ovo je merenje koje dolazi iz Japana i sve češće se upotrebljava - ima skalu od PA + do PA ++++, sa znakom + koji pokazuje kolika je zaštita od UVA zraka.