Leto – omiljeno godišnje doba mnogih od nas, prema predviđanjima, moglo bi da bude jedno od najtoplijih u poslednjih par decenija. Biće to odlična prilika za sve one koji vole da se izležavaju na suncu po čitav dan i „nabacuju“ ten.

Ipak, ovo sa sobom nosi ozbiljne rizike. Izlaganje suncu bez kreme sa zaštitnim faktorom može povećati rizik od melanoma, bazocelularnih i skvamocelularnih karcinoma kože. Zato je najbolje da prva stvar koju učinite pre izlaska iz kuće bude nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom. Naravno, sledeće logično, a ujedno i najčešće pitanje jeste da li je moguće pocrneti i kada koristimo kremu sa zaštitnim faktorom? Prvo moram da odgovorim na neka važna pitanja.

Izlaganje suncu bez kreme sa zaštitnim faktorom može povećati rizik od melanoma, bazocelularnih i skvamocelularnih karcinoma kože.

Kako deluje krema sa zaštitnim faktorom?

Postoje dva tipa ovih krema: hemijske i mineralne kreme sa zaštitnim faktorom. Hemijske aktivne supstance upijaju UV zrake, dok ih mineralne supstance uglavnom reflektuju, zato je najbolja kombinacija ovih supstanci za zaštitu naše kože.
Međutim, nijedna krema ne daje 100% zaštitu. Kreme sa faktorom 50 pružaju 98% zaštitu, dok kreme sa faktorom 100 pružaju 99% zaštitu. Takođe, za najbolju zaštitu moramo poštovati i neka određena pravila, kao što su:

  1. Da bi nas krema sa zaštitnim faktorom štitila u potpunosti, potrebno je da nanesemo dovoljnu količinu, što većina nas uopšte ne čini. Što više, to bolje.
  2. Treba obratiti pažnju i na rok trajanja kreme za sunčanje, zato što nakon isteka roka dolazi do opadanja efikasnosti samih krema.
  3. Neadekvatno skladištenje samih krema takođe može umanjiti njihov efekat. Ambalažu ne treba previše izlagati suncu i toploti, tako da naredni put kada budete nanosili kremu na plaži, nemojte je baciti u pesak i zaboraviti na nju, spakujte je u torbu kako bi vas i dalje dobro štitila.

Izlaganje suncu bez kreme sa zaštitnim faktorom može povećati rizik od melanoma, bazocelularnih i skvamocelularnih karcinoma kože.
Foto: Profimedia 

Kako dolazimo do preplanulog tena?

UV zračenje dovodi do oštećenja površinskog sloja naše kože, a naš organizam, kao odgovor na to oštećenje, stvara melanin kako bi se zaštitio. Taj melanin je pigment i zbog toga naša koža poprima tamniji ten. Dakle, u osnovi je oštećenje kože, koje se godinama nakuplja, zbog čega naša koža postaje vremenom izborana, mnogo više nego što bi bila sa adekvatnom zaštitom, sa dosta tamnih fleka.

Cilj svih krema sa zaštitnim faktorom je da spreče da UV zraci prodru do naše kože i oštete je, tako da samim tim, ako krema sa zaštitnim faktorom obavlja posao kako treba, onda ne bi trebalo da pocrnimo kada je nanesemo. Izuzetak mogu biti osobe sa prirodno tamnijim tenom, kod kojih i minimalna količina UV zraka može stimulisati dodatnu proizvodnju melanina.

Još lošija opcija od toga su solarijumi, gde samo jedan odlazak pre 35-e godine može povećati rizik za dobijanje melanoma čak 75%.

„Ali Milice, posledice sunčanja i UV zraka se neće javiti još nekoliko decenija, a znaš li ti koliko sam ja lepša kad pocrnim?“ jeste rečenica koju često čujem. U potpunosti razumem, ali mnoga istraživanja su pokazala ozbiljne rizike koje nosi izlaganje suncu bez zaštite. Još lošija opcija od toga su solarijumi, gde samo jedan odlazak pre 35-e godine može povećati rizik za dobijanje melanoma čak 75%.

Zato birajte pametno! Najbezbedniji način za dobijanje tamnijeg tena kože su svakako kreme za samopotamnjivanje i spray-tan.

Najbolji preparati za samopotamnjivanje

  1. Dr Viton Bio Bronzan - ove kapi sam isprobala i bila zadovoljna, boja je bila ravnomerna, a i sastav je dobar. Međutim, kad su ovakve stvari u pitanju uvek savetujem da najpre uradite alergijski patch test na podlaktici, da proverite da niste alergicni.
  2. Indeed Labs Nanobronze Bronzing Drops - relativno nov proizvod na našem tržištu, koji možete naći u DM marketima. Dopada mi sastav, posebno hijaluronska kiselina, ostavlja lagan osećaj na koži.
  3. Ziaja Cupuacu losion za samopotamnjivanje – ne bih preporučila osobama sa osetljivom kožom, ali dobra stvar je što boja koju ostavlja ima veoma lepu nijansu.
  4. St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse - preporuka za početnike, zbog lakog nanošenja. Ponovo, ukoliko imate osetljivu kožu, budite pažljivi.
  5. Clarins Sef Tanning Instant Gel - ovaj proizvod predlazem ipak malo iskusnijima u nanošenju, zbog svog brzog sušenja. Ne ostavlja fleke na odeći, što je još jedna važna prednost.
Dr.Viton, indeed Pogledajte odabir naše beauty stručnjakinje.

Još jednom ponavljam, obavezno pre upotrebe svakog proizvoda, proverite da li ste alergični na neki od sastojaka. Par kapi ili malu količinu proizvoda stavite na podlakticu, sačekajte par minuta. Ukoliko se pojavi crvenilo, svrab ili otok, bilo kakva reakcija, onda taj proizvod ne smete koristiti.