Suočeni sa vlažnošću, tropskim temperaturama, pa čak i mestimičnim kišom, postaje pravi izazov da vaša šminka ostane na mestu.

Konsultovali smo beauty experte koji su nam objasnili da, kada je u pitanju ten, vaš puder bi trebalo da bude vodootporan kako bi opstao tokom dana. Kvalitetna formula za dugotrajno nošenje koja može da izdrži sve različite vremenske uslove je od suštinskog značaja za skoro svaku glam rutinu.

 Možda se pitate: da li zaista postoji razlika između tradicionalnih formula—bilo da se radi o laganijoj toniranoj kremi ili tečnom puderu sa visokom prekrivnom moći—i onih vodootpornih? Odgovor je da. Vodootporni puderi „obično sadrže jedinjenja i polimere na bazi silikona koji stvaraju barijeru na površini kože, sprečavajući prodiranje vode“, kaže profesionalni šminker Oscar Velazquez. To znači da su, poput vodootporne maskare, formulisane da izdrže i dane sa najvećim procentom vlažnosti vazduha.

Naravno, potrebno je i da uzmete vaš tip kože; oni sa kožom sklonom aknama treba da vode računa o formuli, jer upravo navedeni polimeri mogu da sadrže komedogene sastojke. Dobre vesti? Dostupne su opcije za takvu, aknama sklonu i osetljivu kožu.

Da bismo vam pomogli da pronađete najbolje tečne pudere na tržištu, pitali smo dermatologe i šminkere za njihove preporuke, a zatim pretražili ponudu svih naših omiljenih make up brendova kako bismo pronašli najbolje ocenjene vodootporne proizvode.

1. Najbolji za kombinovanu kožu: Charlotte Tilbury Airbrush Flawless 

Za besprekornu pokrivenost koja se neće pomeriti, bez obzira na to koliko vam je toplo, odaberite upravo ovu podlogu: „Dobijate mat finiš bez vidljivih pora, prirodnog izgleda bez osećaja težine na licu i koji traje satima“, kaže šminker Karol Young Moses. 

2. Najbolja 24-časovna vodootporna podloga: Make up for Ever Matte Velvet Skin

Mnoge vodootporne podloge su preteške za one sa masnom kožom i kožom sklonom aknama, ali ne i ovaj puder brenda Make Up for Ever koji vole šminkeri. Formula sadrži specijalne supstance koje upijaju višak masnoće kako bi sve tipove kože zaštitili od neželjenog sjaja. 

3. Najbolji za negu: Dior Forever Matte tečni puder sa SPF 15

Ova dugotrajna tečna podloga (brend tvrdi da se neće pomeriti puna 24 sata) možda neće pokriti sve, ali pruža mat završni sloj koji je idealan za svakodnevno nošenje. Proizvod iistovremeno neguje kožu: ekstrakt irisa pruža zaštitu od oksidacije, ekstrakt ruže poboljšava teksturu, a ekstrakt divlje maćuhice pojačava hidrataciju. SPF 15 je lep bonus.

4. Najbolji drogerijski: L'Oreal Infallible 32HR mat tečni puder Foundation

"Lagan je i prozračan, nudi srednju do potpunu pokrivenost i poseduje lepu završnu obradu", kaže beauty novinar Bella Cacciatore.

5. Najbolji za potpunu pokrivenost: Fenty Beauty Pro Filt’r Soft Mate tečni puder

Dolazi u fenomenalnih 55 nijansi, od kojih sve pružaju punu pokrivenost. Formulacija se takođe može pohvaliti specijalnom tehnologijom koja se prilagođava klimi za borbu protiv toplote, znoja i sjaja tokom čitavog dana.