Svako od nas bira omiljene mirise po ličnom kriterijumu, zavisno od godišnjeg doba, prilike, raspoloženja... i ne čudi što smo često godinama verni jednom mirisu. To vredi i za letnje mirise, a ukoliko ste u prilici da odabere novi koji će vas oduševljavati kako leti tako i kroz ostatak godine, podsećamo šta je važno pri odabiru letnjeg parfema.

Oni su po pravilu zeleni, vodeni (s mirisom mora i morske soli) ili citrusni, a u muškom svetu sve je popularnija kategorija cvetnih parfema u ovo doba godine.

Ovo je naš letnji izbor najlepših muških letnjih parfema koje će obožavati i žene.

Diptyque L’Eau PapierEau de Toilette

Diptyqueov najnoviji miris je uzbudljiva, mošusno-drvena toaletna voda i kako ga opisuje rečima - olfaktivno ljubavno pismo na papiru. Nosnice ispunjava mirisom svetlog drva, pirinčane pare, mimoze, belog mošusa. 

R04136586_M.jpg
Diptyque 

Caswell-Massey 2571 Eaude Parfum

Ovaj novi miris opisuje se kao parfemska voda za sledećih deset generacija. 2571 spaja mirisne note začina, šume, egzotične arome, zeleno cveće, citrusne i ozonske note, santarnim i aromatičnim baznim notama. Ono što ga čini posebno prikladnim za leto je njegova živost, energija koja će i usred zime pružati osećaj sunca.

Caswell-Massey-2571-Eau-de-Parfum.jpeg
Caswey Massey 

Perfumehead Somewhere Extrait de Parfum

Ovaj miris se opisuje kao jedan od najkoncentrisanijih mirisnih doživljaja, onaj koji ispunjava energijom u svakom trenutku. Mešavina je pačulija, gorkog nerolija, jasmina, puderastog irisa, citrusnog bergamota, mahovine i mošusa. Perfumehead opisuju kao odmor od svakodnevnice, kancelarijskih obaveza, odlazaka na posao i rutine. Doslovno – escape.

Perfumehead-Somewhere-Extrait-de-Parfum.jpeg
Perfumehead 

Tom Ford Mandarino DiAmalfi Eau de Parfum

Ovog je leta Italija (opet) u velikom trendu. Doživljaj italijanske rivijere mirisno je upakovan, i ovaj miris se opisuje kao spokojna perspektiva amalfijske obale bogate agrumima i doživljajem svetlucavog tirkiznog mora. Mirisne note mirisne metvice, timijana i divljeg cveća koje se stapa s toplim povetarcem cvetne noći jasmina, mandarina i limuna osvajaju na prvi miris. Ovaj uniseks parfem savršen je za parove koji žele da mirišu isto.

Tom-Ford-Mandarino-Di-Amalfi-Eau-de-Parfum.jpeg
Tom Ford 

Amouage Boundless

Boundless je vatreni odjek radosti, prolazna euforija prevedena u snažnu tenziju za one koji žele da svojim rukama uhvate beskrajnost sveta. U parfemu Boundless, leto oživljava kroz tonove začina, jasne i oštre, plešući u dubokoj i mračnoj senci drveća. Oštar kontrast toplog lišća cimeta i crvene pomorandže udružene sa đumbirom otvaraju put srednjim notama gde se susreću smola biljke mira i krti listovi duvana, slatki i gorki ukusi, dok tek ponekad zaiskri aromatični kardamom koji uranja u tonove ulja papirusa pre nego što nestane u opojnom ekstraktu retke svilenkaste vanile sa Madagaskara. 

382205_768.jpg
Amouage 

Hermès H24 Eau deParfum

H24 jedan je od najomiljenijih letnjih mirisa poslednjih godina, a od 2022. godine dostupnija je i koncentrisanija Eau de Parfum verzija, sa zelenim završetkom i nešto istaknutijim gorkim tonovima. Mirisna emocija se opisuje rečima Warm Sensual, a tu je i bočica koju je dizajnirao Philippe Mouquet, a koja svojim dizajnom i bojama odražava olfaktorne note mirisa. Boca koja se može ponovno puniti izrađena je od recikliranog stakla. 

181999_7bff1c58caa0ce2dd615141449c0d824_h24-eau-de-parfum.jpg
Hermes 

Escentric Molecules Molecule 01 + Ginger Eau de Toilette

Escentric Molecules nastavlja sa svojim mirisnim kombinacijama. Od prvih kombinacija s pačulijem, irisom i mandarinom, tu su i najnoviji dodaci: guaiac drvo, crni čaj i ovaj odličan spoj s đumbirom. "M+ Ginger odiše i može se pohvaliti onom jednostavnošću mirisa koju ljudi ne očekuju od bilo kojeg drugog mirisa. Ono što je zapanjujuće kod đumbira jeste kako kombinuje hrskavu i ljutkastu svežinu i paprenu pikantnost u jednom sastojku. Uvek sam to voleo. Kad sam pomirisao ovo novo 'sveže ulje đumbira' iz Obale Slonovače, znao sam da moram napraviti Molecule +Ginger. Takođe sam koristio CO2 ekstrakt đumbira iz Kine za glatku, slatku aromatičnu notu đumbira, ili kako ja volim da kažem, neon fresh! Tako je čist, s oštrim penušavim kvalitetom koji se predivno igra u pejzažu Molecule 01,"poručuje slavni Geza Schoen.

UK200036450_ESCENT_MOL.jpg
Escentric Molecules 

Guerlain Aqua Allegoria Nerolia Vetiver

Odlična mirisna kombinacija gorko-cvetnog nerolija, drvenastog vetivera, jedne od najuniverzalnijih i najtrajnijih nota u parfimetstvu. Prema mirisnom doživljaju svrstava se u lakše mirise i dodavanjem usred dana koje kapi ovog mirisa u prilici ste da popravite raspoloženje.

Guerlain-Aqua-Allegoria-Nerolia-Vetiver.jpeg
GUERLAIN 

Sisley-Paris L’EauRêvée d’Hubert Eau de Toilette

L’Eau Rêvée d’Hubert ima neuporedivu svežinu mente koja otvara miris i prelazi u citrusno-zeleni doživljaj koji traje satima. Odlika mu je i slojevitost, a i bočica parfema je pravo malo umetničko delo.

Sisley-Paris-L-Eau-Revee-d-Hubert-Eau-de-Toilette.jpeg
Sisley Paris 

Byredo Rose of No Man’s Land Eau de Parfum

Miris ruže se ili voli ili ne voli, ali u ovoj bočici ruža ima novu dimenziju. Rose of No Man's Land je nadimak koji su vojnici dali medicinskim sestrama koje su spasile tisuće života tokom Prvog svjetskog rata. Miris je danak nesebičnosti i saosjećanju. Baš poput ovih hrabrih žena, parfemska voda Byredo's Rose of No Man's Land deluje kao umirujući i utešni melem, pružajući sofisticiran i osnažujući buket. 

Byredo-Rose-of-No-Man-s-Land-Eau-de-Parfum.jpeg
Byredo 

Izvor: https://luxurysociety.hr/