Nažalost, došao je trenutak kada treba da se oprostite od onog letnjeg "glowy" look-a, odnosno sjajne, jedre preplanule kože, a na scenu stupa jesenja rutina što znači hidratacija, hidratacija i još hidratacije! Nije tajna da hladniji meseci zahtevaju drugačiji pristup kada je u pitanju nega kože, a pogotovo lica, te su potrebna određena prilagođavanja.

Sa svakim godišnjim dobima dolaze različiti vremenski uslovi, a ove fluktuacije mogu izazvati promene na vašoj koži, kao što je suvoća zimi ili višak ulja tokom leta. Važno je da se prilagodite na ove promene i kroz svoju rutinu nege. Određeno doba godine može čak izazvati različite osetljivosti, te ako ste neko ko je sklon upalnim stanjima, Uv zračenje, vetar, suvo i hladnije vreme i te kako mogu da utiču na stanje vaše kože.

Bitno je prilagoditi rutinu nege jeseni.
Unsplash/Scandinavian Biolabs 

To naravno ne znači da morate da zamenite sve formule koje držite u rotaciji, ali nekoliko ključnih modifikacija će vam olakšati borbu tokom promene sezone.

1. Tretirajte bolje zaštitnu barijeru kože

Dobra stvar kod leta je to što kada je vazduh vlažan, sva ta vlaga ostaje da "leži" na koži i pomaže u stvaranju epidermalne vodene barijere. Ali kada uđemo u hladnije i neretko vetrovite mesece, ta vlaga se gubi. Zato je prepotuka da koristite bogatiju noćnu kremu ili pak noćne maske za lice.

2. Pređite na kremaste proizvode za čišćenje lica

S obzirom da će vaša koža proizvoditi manje ulja tokom tranzicije (od leta do jeseni), najbolje je zameniti lagana sredstva za čišćenje formulom na bazi kreme. Ne samo da je ovo nežniji pristup, već takođe pomaže da se zadrži vlaga u koži.

Savetuje se da pređete na kremaste čistače lica.
Shutterstock 

3. Koristite hijaluronsku kiselinu

Izuzetno je bitno da u svoju svakodnevnu jesenju rutinu unesete više hidratantnih proizvoda. Hijaluronski serumi su najbrže i najlakše rešenje koje efektivno pomaže koži da zadrži vodu.

4. Nastavite da koristite SPF

Krema za sunčanje je obavezna tokom cele godine, a ne samo leti. UV zraci oštećuju kožu čak i kada je oblačno, a hronična izloženost zračenju ne samo da će izazvati gubitak kolagena, već i povećava šanse za rak kože.

5. Dodajte niacinamid u rutinu nege

Uprkos najboljim naporima, sigurno će se neko od vas suočavati sa dodatnim iritacijama ili promenama boje kože, odnosno flekama od sunca. Tu na scenu dolazi niacinamid koji je izuzetno dobar zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu. Takođe će pomoći sa bilo kojim viškom pigmenta koji ste akumulirali tokom leta.

Bitno je da u rutinu nege dodate i serume koji će koži vratiti vlažnost.
Loreal 

6. Ne preterujte sa pilinzima

Stručnjaci savetuju da se tokom jeseni povučete od retinola ili AHA kiselina jer mogu da dodato isuše lice i izazovu svrab. Naravno, to ne znači da ne možete uopšte da ih koristite, ali se preporučuje da smanjite njihovu upotrebu na dva puta nedeljno.