Jesen je često vreme kada s lakših mirisa prelazimo na one teže. Ako ste poželeli da ponovo posegnete za omiljenim prošlogodišnjim mirisom koji je poslednjih meseci stajao zanemaren na polici, vervatono ste se zapitali - koliki je zapravo rok trajanja parfema?

Parfemi obično mogu da traju puno duže od drugih kozmetičkih proizvoda, a njihova trajnost zavisi od nekoliko faktora.

Može li parfemu isteći rok trajanja?

Zavisno od toga koliko često i intenzivno nanosimo parfem, bočica ovih skupocenih aroma nam može potrajati jako dugo, no koliko god se trudile da budete štedljive s dragocenim kapljicama, morate da znate – da, i parfemi imaju rok trajanja.

Nakon što je parfem otvoren, s vremenom će mu taj rok trajanja isteći, no dobro je znati, da otvoren parfem u proseku može trajati oko 2 godine. Njegov rok ne zavisi isključivo o njegovoj proizvodnji već i o tome gde ga držimo.

Kako bi parfem trajao što duže, bitno je čuvati ga na mračnom i svežem mestu, daleko od sunca i topline, jer će u protivnom brže ishlapeti ili oksidirati. 'Citrusi, voćne i zelene note, te pačuli su najosetljiviji na oksidaciju', tvrdi parfumer Huclier.

Najbolji način da proverimo je li parfemu prošao rok trajanja jeste da ga našpricamo na komadić papira i tako proverimo osećamo li neku promenu 'note', ali i boju – ako izgleda tamnije ili je žućkast, najverovatnije je oksidirao.

Koliko može trajati neotvorena bočica parfema?

Nema definisanih pravila: neotvorena bočica parfema može trajati godinama, zavisno od samog parfema, ali i načina skladištenja. Svaki kozmetički proizvod ima svoj zvanični rok trajanja, koji možete proveriti i na web stranicama pomoću serijskog broja otisnutog na svakom proizvodu.

Koliko dugo možemo da koristimo najdraže parfeme i od čega zavisi njihov rok trajanja.
Pexels/Cottonbro 

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Kiseonik, svetlost i toplote su neprijatelji parfema, pa ih trebamo čuvati daleko od prozora i izvora toplote, a optimalno je u frižideru.

Neki parfemi traju duže

Neki parfemi i arome imaju duži vek: začini, drvenaste note i vanila obično traju duže. Takođe, parfemi s bogatijom bazom su otporniji na oksidaciju, pa imaju duži rok trajanja.

Šta će se dogoditi ako koristimo parfem nakon isteka roka?

Najčešće – ništa, osim što možemo primetiti da miriše drugačije. Vrlo retko može se dogoditi da osobe imaju neku reakciju na koži zbog oksidiranih sastojaka.