Svi volimo da se doterujemo, ali ponekad jednostavno nemamo vremena za full makeup. Kada je reč o nanošenju šminke, nekad je dobro vratiti se osnovama. Danas uz svega nekoliko proizvoda možemo da eksperimentišemo s različitim lookovima, a s pravim savetima možete sastaviti rutinu šminkanja za koju će vam biti potrebno 10 minuta (ili manje).

Slavna šminkerka Katie Mellinger za Byrdie je podelila svoje savete i tehnike za brzo šminkanje.

1. Počnite s očima

Kada se želite brzo i efikasno našminkati, počnite s očima. Ostatke senke s lica možete brzo očistiti sredstvom za skidanje šminke, a zatim nastaviti s ostatkom rutine. Nema potrebe za ponovnim nanošenjem proizvoda ili gubitkom vremena.

2. Koristite prste

Ne trebate ulagati u skupe kistove i blendere da bi vaša šminka izgledala besprekorno. "Prsti su izvrstan alat za jednostavno nanošenje šminke", objašnjava Mellinger, a ako je nešto dobro za takvu profesionalku, onda mora biti dobro i za ostatak populacije. Ne moramo ni da spominjemo koliko ćete uštedeti s ovom metodom nanošenja šminke, pa će vam ostati više novca za druge makeup proizvode. Osim toga, korišćenje prstiju štedi na vremenu jer kistove i sunđere kasnije morate da čistite.

3. Pokvasite blender za šminkanje

Dok je korišćenje prstiju najbolja metoda za brzo šminkanje, uvek se možete okrenuti proverenim alatima ako radije ne biste zaprljali ruke. Ako odaberete blender za šminkanje kao svoj aplikator, pobrinite se da je vlažna, a ne suva. Mellinger objašnjava da ćete tako besprekorno naneti šminku, ali će se manje proizvoda upiti u sunđer, pa ćete uštedeti na tome. Držite blender pod mlakom vodom 30 sekundi, zatim ga lagano stisnite kako biste uklonili višak vode.

4. Koristite višenamenske proizvode

Kada je reč o ubrzanju vaše rutine šminkanja, proizvodi koji se mogu koristiti za više namena biće vaš najbolji prijatelj. Oni pomažu pri brzom nanošenju i ne morate nagađati o podudaranju boja. Na primer, omiljeni ruž možete iskoristiti kao rumenilo ili pak kao senku.

5. Obratite pažnju na obrve na obrve

Posedovanje olovke za obrve ključno je za brzo nanošenje šminke. Mellinger preporučuje da potražite olovke za obrve s češljićem s jedne strane i olovkom s druge kako biste uštedeli na vremenu.

6. Ne žurite s ispravljanjem pogrešaka

U žurbi češće grešimo, što posebno vredi za nanošenje šminke. Sigurno vam se dogodi da završite s mrljom na kapku ili ispod oka tokom nanošenja maskare. Mellinger objašnjava kako takve mrlje ne bismo trebali da brišemo dok su još mokre jer ćemo tako razmrljati senku i bespotrebno dodati više vremena za celi look. Pričekajte dok se maskara ne osuši, a zatim je obrišite tupferom.

 7. Negujte kožu

Možda najvažniji korak je priprema i nega vaše kože. Koža je platno za sve što na nju nanosimo pa će vam pravilna nega itekako olakšati šminkanje. Kako biste održali svoju kožu u vrhunskoj formi, koristite sredstvo za čišćenje svakodnevno, piling dva do tri puta nedeljno i hidratantnu kremu ujutro pre nanošenja šminke i uveče pre odlaska u krevet.