Jedan od jesenjih beauty klasika definitivno je tamniji ruž. Govorimo o smeđim, tamnocrvenim i crnim nijansama, i to ne samo zato što je napokon izašao novi nastavak filma "Hocus Pocus".

Naime, s porastom popularnosti Y2K trendova na pistama i ulicama, ovaj je trend donekle očekivan. Grunge i gotičarski look obeležio je tu eru, pa je logično da je doživeo svojih 5 minuta slave. Osim toga, nakon pandemije koronavirusa sve više ljudi želi da isproba nešto drugačije i izrazi svoju individualnost šminkom.

U 90-im tamni ruž za usne nosile su zvezde poput Drew Barrymore i Gwen Stefani, dok je kasnih 70-ih bio popularan tokom New romantics ere u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ne dopustite da vas zastraše gothy konotacije jer je ovaj trend namenjen svima. Tamni ruž pomera granice eksperimentisanja sa šminkom, pa umesto da posegnete za svojom sigurnom opcijom (govorimo o crvenom ružu), odvažite se na bordo ili boju šljive.

Kako odabrati pravu nijansu?

Kada je reč o pronalaženju tamnog ruža koji laska vašoj boji kože, procenite svoj ten kako biste mogli da odaberete ruž za usne koji će mu dati kontrast.

Kao i kod svake druge nijanse ruža, sve je u podtonovima. Niste sigurni koji su vaši? Pogledajte boju svojih vena. “Ako su plave ili ljubičaste boje, to obično znači da imate hladniji podton; zelenkasta nijansa znači topli, dok ljubičasta ili svetlozelena znači neutralni. Pripazite jer možete imati i kombinaciju podtonova. Pronalaženje ruža za usne koja ima nijansu sličnu vašem podtonu i izbegavanje nijansi suprotnih boja u odnosu na vaš podton najlakši je način da pronađete nijansu ruža koja vam najviše laska", objasnila je šminkerka Carol Park za Byrdie.

Kako naneti tamni ruž?

Jedna od mana ovih smelih nijansi ruževa je ta što se zaista vidi tekstura vaših usana, pa treba da ih pripremite pre šminkanja. Taj će korak pomoći i da vam ruž duže traje na usnama. 

Pre svega, vizažisti preporučuju piling usana. Zatim hidrirajte i navlažite usne kako biste zadržali vlagu i umirili kožu nakon pilinga. Poslednji korak je nanošenje prajmera, što nije obavezno, ali se preporučuje, posebno kada je u pitanju tamniji ruž.

Kad ste spremni da nanesete ruž, koristite olovku za usne sličnu boji ruža kako biste dobili oštar obris, a zatim nanesite ruž počevši od Kupidovog luka. Za preciznost, upotrebite četkicu umesto nanošenja ruža direktno na usne. Ako je potrebno, očistite rubove koristeći korektor s malom ravnom četkom.