Skin cycling je najnoviji beauty trend koji hara TikTokom. Za razliku od mnogih trendova s ove platforme, ova neobična skincare metoda (koja je skupila gotovo 4 milijarde pregleda!) zapravo drži vodu prema dermatolozima, piše Vogue.

O čemu se zapravo radi? "Koncept skin cyclinga odnosi se na noćnu skincare rutinu koja uključuje korišćenje aktivnih sastojaka određenim danima, a nakon njih slede dani 'odmora'. Najpopularniji je četverodnevni ciklus, koji obično uključuje korišćenje aktivnih sastojaka dve noći u nedelji, nakon čega slede dve noći odmora - i ponavljanje", objasnila je dr. Alexis Granite.

Skin cycling tako može pomoći u sprečavanju ugrožavanja kožne barijere zbog prekomerne upotrebe aktivnih sastojaka. Osim toga, sjajan je način za stvaranje dosledne i efikasne rutine za optimalan izgled kože. Dermatološkinja koja stoji iza koncepta je dr. Whitney Bowe, a svoje savete za transformaciju kože podelila je na TikToku.

Šta je skin cycling TikTok/drwhitneybowe

Prva noć: piling

"Očistite kožu, osušite lice tapkanjem, a zatim stavite proizvod za piling",objašnjava dr. Bowes, koja preporučuje korišćenje sredstava za čišćenje kože, na primer hemijske pilinge koji sadrže sastojke poput AHA, BHA i PHA, umesto fizičkih pilinga jer su efikasniji i bolji za kožnu barijeru.

Druga noć: retinoid

Drugog dana nanesite retinoid. Ako ga stavljate prvi put, započnite nanošenjem hidratantne kreme na osetljiva područja lica – ispod očiju, oko uglova nosa i bora oko usana – da deluje kao pufer i spreči suvoću i iritaciju. Zatim nanesite retinoid na celo lice, niz vrat i preko dekoltea.

Dermatološkinja Whitney Bowe autorka je koncepta skin cycling koji je u kratkom roku zavladao TikTokom.
Shutterstock 

Treća i četvrta noć: popravak i oporavak

Vreme je da se pobrinete za kožnu barijeru i osigurate odgovarajuću hidrataciju. Dr. Bowes preporučuje čišćenje, ostavljanje kože vlažnom, a zatim nanošenje seruma koji sadrži sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i/ili niacinamida. Zatim nanesite hidratantnu kremu: “Odaberite formulu koja je stvarno hranjiva koja će nahraniti barijeru kože. Ako vam je koža jako subva, nanesite ulje šipka ili skvalan na obraze", savjetuje dr. Bowes.

Ponovite postupak ispočetka.