Već nedeljama smo svedoci trenda crvenog frenča, poznatiji kao Hailey Bieber manikir, koji je savršen za ovu prazničnu sezonu. Nakon glassed donuts manikira, koji je takođe popularizovala bivša manekenka, daleko od toga je Hailey manikir bio jedini viralan. Najnoviji trend koji svakim danom dobija sve više obožavalaca jeste BIAB manikir.

Ono što posebno raduje, za razliku od dosadašnjih trendova, jeste da se ovaj trend ne odnosi samo na estetiku, već i na zdravlje noktiju, a evo šta o tome treba znati!

Šta je zapravo BIAB manikir?

Sama reč 'BIAB' je skraćenica za 'builder in a bottle' ili ono što je takođe poznato kao gradivni gel. Ova linija proizvoda za nokte je specijalno dizajnirana kako bi prirodnim noktima dodala snagu i strukturu, a svi oni koji su upoznati sa brendom 'The Gel Bottle', najverovatnije znaju da su oni zaslužni za razvoj BIAB-a.

Builder gel je izuzetno svestran alat koji se može koristiti za produžavanje prirodnih noktiju stvaranjem dužih vrhova, a može se naneti i na prirodne nokte kako bi im dao snagu i sprečio da se lome.

Zašto je pauza od manikira dobra za vaše nokte.
Unsplash/Giorgio Trovato 

Koliko dugo traje BIAB manikir?

BIAB manikir obično traje do tri nedelje, iako uz pravilnu pripremu noktiju može trajati mnogo duže. Međutim, nije preporučljivo nositi isti gel duže od mesec dana. Inače, Builder gel sadrži prajmer, bazni sloj, boju i gradivni gel, a svi ovi sastojci znače da manikir zaobilazi uobičajena četiri koraka koji menja samo jedan proizvod. Dakle, kako izgleda procedura? Prvo se pripremi nokat, obriše čistim acetonom kako bi se uklonili svi ostaci prethodnih proizvoda, a zatim se gradivni gel nanosi direktno na nokat.

Biab manikir je trenutno hit u svetu.
Unsplash/ Anna Kumpan 

Koje su prednosti BIAB manikira?

Magija ovog manikira leži u tome šta se dešava ispod sloja BIAB-a nanešenog na nokte. Iako je konzistencija formule gusta, dodatni slojevi zaštite omogućavaju stabilan rast noktiju i smanjuju šanse za njihovo lomljenje. Debljina BIAB-a je takođe ono što pomaže da se poveća snaga, izdržljivost i zaštita od spoljašnjih uticaja. Prelepi nokti se tako mogu postići bez potrebe za lepkom ili plastičnim tipsama, a Builder gel se može koristiti i za korekciju slomljenih noktiju.

Koja je razlika između BIAB manikira i gel manikira?

Gel je tečni lak koji se stvrdnjava pod UV lampom i to je proces 'očvršćavanja' pomoću UV lampe koji osigurava da je lak otporan na struganje i dugotrajan. BIAB je drugačija vrsta gela sa jačom bazom koja pomaže rast noktiju, a jedina mana BIAB-a u ovom trenutku je ograničen raspon nijansi. Ali za sve one koji su oduševljeni trendom, ali zabrinuti zbog nedostatka željenih nijansi, sve što treba da urade je da nanesu bilo koju drugu boju laka preko providne BIAB baze.

Koja je razlika između BIAB manikira i gel manikira?
Unsplash/ Bryony Elena 

Da li je BIAB manikir budućnost?

Cela industrija polako ide ka 'no-rush' manikiru, odnosno detaljnom i kvalitetnom radu, a ekstenzije su trend koji polako izlazi iz mode. U stvari, sve su popularniji trendovi koji sve više naginju prirodnim noktima.

Kako se uklanja BIAB manikir?

Gel builder nije tako lako ukloniti kao običan lak za nokte. Debljina i konzistentnost formule znače da uklanjanje može biti prilično težak zadatak, tako da je uvek najbolje posetiti profesionalca koji će obaviti taj posao. Međutim, to ne znači da ne možete i sami. Za proces je svakako potreban odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton, dosta tupfera, gurač zanoktica, aluminijumska folija, turpija za nokte i malo ulja za zanoktice. Počinje se turpijanjem gornjeg sloja boje i širenjem prema dole što je više moguće, ali bez dodirivanja prirodnog nokta. Zatim vate natopite acetonom za skidanje laka i ostavite na noktima umotane u aluminijumsku foliju oko deset minuta. Ono što ostane na noktima biće lepljive i meke teksture koja se može nežno sastrugati guračem za zanoktice. Na kraju, malo ulja za zanoktice se nanese na samu nokatnu ploču i to je to!