Dlačice na bradi, nažalost, danas su nešto sa čime se suočava bezmalo svaka treća žena, ako je verovati brojnim istraživanjima, a istina je i da ovaj problem ne pogađa više samo starije generacije, već se sve više događa i veoma mladim devojkama u ranim dvadesetim i tridesetim godinama. Nažalost, pravo rešenje problema moguće je samo ukoliko najpre otkrijete šta je tačno uzrok, jer u suprotnom, uklanjanje neželjenih dlačica sa lica samo se može pretvoriti u borbu sa vetrenjačama.

Pre nego što uzmete pincetu i bacite se na čupkanje dlačica, pogledajte najpre neke od uzroka hirzutizma, odnosno, pojačane maljavosti, ali i najbolje načine za rešavanje ovog problema.

dlačice na bradi sve više rastu i devojkama koje su mlade.
Unsplash/Matt Moloney 

Koji su uzroci i simptomi pojačane maljavosti kod žena?

Kada govorimo uzrocima pojačane maljavosti žena, potrebno je napomenuti da je to često skup faktora. Pa se tako hirzutizam javlja usled:

 • genetske predispozicije (u 50% slučajeva),
 • hormonskog poremećaja
 • policističnih jajnika
 • Kušingovog sindroma (javlja se kada je telo dugo izloženo visokom nivou hormona kortizola, na primer kada ga nadbubrežne žlezde proizvode u prevelikim količinama)
 • upotrebe pojedinih lekova
 • dijabetesa
 • tumora
 • poremećaja rada hipofize
 • kongenitalne adrenalne hiperplazije (nasledno stanje u okviru kojeg nadbubrežne žlezde proizvode veliku količinu steroidnih hormona)
  izloženost stres (u manje od 1% slučajeva).

Šta učiniti ako vam rastu dlake na bradi i vratu?

Lečenje hirzutizmom trebalo bi započeti samo ako se može otkriti uzrok. A za to bi se prvo trebalo obratiti ginekologu, koji će prema rezultatima testova i drugih pregleda u slučaju utvrđenih prekršaja propisati adekvatan tretman. Ako se ne otkriju odstupanja od norme, najverovatnije, ginekolog će vas uputiti endokrinologu.

dlačice na bradi treba lečiti na adekvatne načine.
Shutterstock 

U nedostatku hormonskih problema, jedini izlaz iz situacije je uklanjanje viška dlaka, metodom koja vam najviše odgovara.

Metode za uklanjanje dlačica

 • brijanje dlačica
 • uklanjanje dlačica prirodnim metodama (medom, šećernom pastom, brašnom ili sodom bikarbonom)
 • posvetljivanje dlačica (možda nije uklanjanje ali je jedna od metoda da ih sakrijete)
 • uklanjanje dlačica različitim preparatima (kremama)
 • čupanje dlačica pincetom i depilacija
 • laserska epilacija

Uklanjanje dlačica brijačem je možda najrasprostranjeniji način jer brzo dobijate glatku kožu, ali ima i svoje mane. Na stranu iritacije, crvenilo i podkožne bubuljice koje se mogu javiti, sam vrh dlake ostaje oštar nakon brijanja, zbog čega će vam se činiti da brže rastu, iako to nije istina. I još jedna mana je što to morate da radite svakodnevno.

sam oepilacija daje trajne rezultate.
Profimedia 

Kada je reč o prirodnim metodama, poput uklanjanja dlačica medom, šećernom pastom i slično, možda ćete pomisliti da ste na ovaj način uboli "džek-pot" jer je u pitanju nešto što ne šteti, ali priča je drugačija. Svaka od ovih metoda zahteva vreme, koje možda nekad i nemate. Pod 2, nijedna od ovih metoda ne uklanja dlačice u potpunosti sem epilacije. Iritacije su češće, pogotovo metodom sa sodom bikarbonom.

Isto važi i za ostale metode - nijedna od njih ne uklanja dlaku iz korena sem laserske epilacije. Prema saetima stručnjaka, uglavnom je potrebno od 3 do 5 tretmana da bi se uklonile sve neželjene dlačice, a u dogovoru sa dermatologom, tretman će se ponoviti kada je potrebno. Jedino je bitno da idete kod proverenih lica.

Ostali načini koji doprinose manjem rastu dlačica

Vitamin B6

Vitamin B6 sprečava povećano lučenje testosterona koji uzrokuje neželjene dlačice na licu. Konzumiranjem hrane bogate vitaminom B6 kao što su banane, piletina, riba, krompir i lešnik možete smanjiti maljavost na licu.

vitamini b mogu pomoći kod problema dlačica.
Pexels/Anna Tarazevich 

Vežbanje

Izdvajanje vremena za vežbanje može vam pomoći da smanjite rast dlačica na licu. Prekomerna težina povećava vaše šanse za dobijanje neželjenih dlačica na bradi ili iznad gornje usne, a malo fizičke aktivnosti kao što su plivanje ili hodanje, može vam pomoći da sprečite neželjene dlake.

Riba

Dok je dodavanje ribe vašoj ishrani odličan način da unesete više proteina, česta konzumacija zapravo može doprineti rastu dlaka na licu. Dokazano je da masna riba, kao što su losos i skuša, podstiče testosteron kod žena, a nivo ovog hormona koji je veći od normalnog, može biti odgovoran za prekomernu dlakavost na licu.

konzumiranje ribe smanjuje maljavost.
Unsplash/David B Townsend 

Šta utiče na pojačan rast neželjenih dlačica na licu i vratu?

Kafa

Ako ne možete da podnesete pomisao da se suočite sa danom bez vaše vruće šoljice kafe, potpuno razumemo, ali prečesto ispijanje ovog napitka zapravo može da pokrene proizvodnju testosterona. Studije su pokazale da redovno pijenje kafe samo četiri nedelje može povećati ukupan nivo testosterona u telu. Ako niste spremni da odustanete od ove navike, odlučite se za kafu bez kofeina.

Pod stresom ste

Znamo da je danas izbegavanje stresa skoro nemoguće, ali biti pod stalnim pritiskom zapravo može poremetiti prirodnu ravnotežu hormona vašeg tela. Kada hormoni nisu kako treba, to utiče na vaše opšte zdravlje i može uzrokovati brži rast neželjenih dlačica.

stres utiče na rast dlačica.
Unsplash/Poonam Dhiman 

Malo spavate

Nedostatak sna može ozbiljno uticati na vaše blagostanje. Da biste izbegli prekomerni rast dlaka na licu, obavezno spavajte najmanje sedam sati tokom noći.