Većina žena reći će vam istu stvar - za kompletan look, čak i ako imaju samo 10-ak minuta ujutru dovoljni su im malo pudera, maskara, olovka za oči/ajlajner i sjaj ili karmin. Od svega toga, ajlajner ili olovka zaista mogu učiniti da izgledate "razbuđenije" i odmornije, čak i ako je iza vas besana noć. Međutim, vlada mišljenje da je ajlajner veliko no-no kada dođete u oređene godine, iako to nije istina.

Uz nekoliko dobrih trikova zahvaljujući profesionalcima, možete savladati nanošenje ajajnera za koji vam neće biti potrebno više od nekoliko minuta, i plus vizuelno oduzeti godine, što je, sigurni smo, nešto što su mnogi poželeli. 

Kremasti i tečni ajlajner

Većina žena služi se jednom vrstom ajlajnera, i to uglavnom, ili je olovka, ili je tečna formula. Međutim, šminkeri savetuju da ćete daleko bolji efekat dobiti kombinacijom oba proizvoda. Sam proces je jednostavan. Tečni ajlajner treba da nanesete uz samu ivicu trepavica, a potom, na sam kraj, kremasti. Razmažite i izvucite vrh, odnosno "krilce" četkicom i ukoliko je potrebno, setujte puderom za setovanje. 

Takođe, uvek je savet da izbegavat crnu boju ajlajnera, već da umesto toga birate tamno braon. Na ovaj način ćete definisati oči na suptilniji način, bez isticanja sitnih borica ili linija, a ujedno ćete dobiti i efekat punijih trepavica.

Ukoliko više volite suptilniji izgled šminke za oči, krilati ajlajner može biti drastičniji, ali postoji još jedna opcija koju treba razmotriti.

Tightlining

Profesionalni šminkeri često se služe zadivljujuće jednostavnim trikom koji posebno dobro izgleda upravo kod žena od i preko 40 godina. U pitanju je takozvani "tightlining", kada se ajlajner nanosi na unutrašnju liniju gornjeg kapka, što bliže trepavicama kako bi se stvorila izuzija da su trepavice gušće, a oči će vizuelno izgledati veće. 

Preporuka je da koristite vodootporni ajlajner ili olovku i da nanosite proizvod u nekoliko slojeva, s tim što bi trebalo sačekati da se slojevi između osuše, pre nanošenja novog. 

Ukoliko želite još drastičniji efekat, nanesite malo olovke na samom kraju uz liniju kapka, a potom nežno razmažite čestkicom na gore. Samim tim ne dobijate precizno iscrtano "krilce" a oči će izgledati prirodnije, podmlađenije i i svežije, bez stvaranja teškog, dramatičnog izgleda.