Sa novim generacijama, inovativnim tehnologijama i različitim aplikacijama, estetski kriterijumi se stalno menjaju. „Bore više nisu primarna briga korisnika kozmetike“, objašnjavaju dermatolozi. „Danas žene i muškarci teže pre svega da 'dobro ostare', da imaju 'zdravu' kožu, dakle jedru i sa sjajem koji dolazi iznutra. To je ono što se sada smatra mladalačkim izgledom. Otuda i želja da prirodno maksimizirate ovaj sjaj, da unesete transparentnost vašem tenu. Međutim, da bi se pravilno reflektovala svetlost, koža bi idealno trebalo da bude ujednačena, bez nepravilnosti, bez ožiljaka od akni ili drugih smeđih mrlja“.

Ove fleke su zapravo povezane sa prekomernom i lokalizovanom proizvodnjom melanina, prirodnog pigmenta za dobijanje preplanule kože, sistema zaštite od sunca, a koji se nalazi i u mladežima. Ovaj višak melanina može se nalaziti u dermisu i/ili u epidermisu, u zavisnosti od vrste mrlja, što zbog povećane aktivnosti melanocita, što zbog broja melanocita - ćelija koje proizvode melanin. 

Uzroci ovih pigmentnih poremećaja su višestruki i mogu uticati na sve, muškarce ili žene, svih boja kože i svih uzrasta. „Uzroci pigmentnih mrlja se veoma razlikuju. U pubertetu možete imati post-inflamatornu hiperpigmentaciju nakon akni ili traumatskih ožiljaka, na primer“, nastavljaju dermatolozi. „Hormonska promena, povezana sa lečenjem ili uzimanjem kontraceptivnih pilula ili životnom dobom, takođe može izazvati pege. Poput trudničke maske ili melazme koja često simetrično zahvata jagodice i čelo, a koja ne nestaje sama od sebe nakon porođaja. A tu su i fleke koje su najčešće uzrokovane izlaganjem UVA zracima ili solarnim lentiginima. Konačno, od 40. godine na epidermu se pojavljuju vidljive staračke pege ili lentigo senilis, najčešće prvo na rukama i dekolteu, a zatim na licu i ramenima.“

Kako nastaju staračke pege

Staračke pege se pojavljuju kada se melanin nakuplja u koži ili se proizvodi u visokim koncentracijama, na primer kada je vaša koža izložena puno UV zračenjima.

Svako može da dobije staračke pege, ali je veća verovatnoća da ćete ih imati ako imate svetlu kožu ili istoriju čestog ili intenzivnog izlaganja suncu, te opekotinama. Ako primetite da imate fleke koje su porasle ili promenile veličinu, koje su višebojne ili krvare, obratite se svom dermatologu. 

profimedia-0423669841.jpg
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Preventiva

Ponekad je najbolje vreme da delujete pre nego što se uopšte pojave staračke pege. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra kako biste sprečili njihovo pojavljivanje ili sprečili da se ponovo pojave. Kreme za sunčanje na bazi minerala sa cink oksidom i titanijum dioksidom najbolji su i za našu kožu i za životnu sredinu. Ali ne zaboravite na odeću za zaštitu od sunca, šešire i naočare za sunce! Ako  vozite, možda biste čak želeli da razmislite o nanošenju ultraljubičastog zaštitnog premaza na prozoru sa vozačeve strane vašeg automobila.

Kako tretirati staračke pege

Ako niste zadovoljni pojavom staračkih pega, možete ih posvetliti ili ukloniti. Pigment se nalazi u osnovi epidermisa - najvišeg sloja kože - tako da svaki tretman koji ima za cilj da osvetli staračke pege mora da prodre u ovaj sloj kože.

Tretmani za staračke pege uključuju:

  • Kreme za posvetljivanje (poput hidrokinona) koje se koriste samostalno ili sa retinoidima (tretinoin) i blagim steroidima mogu postepeno izbledeti fleke tokom nekoliko meseci. Takođe, preporučuju se i kreme sa glikolnom kiselinom.
  • Laserske i intenzivne pulsne svetlosne terapije mogu ciljati granule melanina i ćelije koje proizvode melanin (melanocite) bez oštećenja površine kože.
  • Krioterapija
  • Lasersko obnavljanje
  • Hemijski piling