Proteinska dijeta bazira se na namirnicama bogatim proteinima, a izuzetno je siromašna ugljenim hidratima, a glavno pravillo je da dnevno unosite od 30 do 60 posto ukupnih kalorija iz proteina.

Proteini su nam potrebni u svim životnim stadijima za mnogobrojne telesne funkcije. Osnovna su komponenta svih stanica, uključujući mišiće i kosti. Potrebni su za rast, razvoj i jačanje imuniteta u borbi protiv infekcija, te zaštiti organizma. Takođe, utiču na jačinu kose, noktiju, zdravlje kože i unutrašnjih organa..

Ne postoji opasnost od povećanog unosa proteina - osim ako imate problema s radom bubrega ili problem sa holesterolom, te je važno da se pre dijete konsultujete sa svojim lekarom.

Ukoliko želite da smanjite svoju težinu, stručnjaci savetuju unos oko 120g proteina na dan. Za bolju kontrolu apetita pokušajte da rasporedite dnevne kalorije u manje obroke i uživajte u njima što više moguće od rano ujutro sa večerom kao zaključnim jelom u danu. Istraživanja preporučuju jedenje 4-5 manjih obroka po danu kako biste kontrolisali svoj apetit i težinu. Ukoliko ostanete u zadatim granicama, možete da pokušate postupno da dodajete (niskokalorične) proteine u svoj dijetni plan.

matt-ketchum-YDuBmYuiS7U-unsplash.jpg
Unsplash/Matt Ketchum 

Takođe, trebalo bi da se držite tzv. “pametnih ugljenih hidrata“ poput voća, povrća, celovitih žitarica uz zdrave masnoće iz lešnika, semenki, maslina, ulja, ribe i avokada.

Što se proteina tiče, potražitih u bogatim nutrientima s niskim udelom masti i kalorija, poput suvog mesa, pasulja ili soje.

Preporučeni obroci:

  • ponesite jogurt sa sobom u teretanu i neka vam posluži za vraćanje energije nakon vežbanja
  • za doručak pomešajte svoju zobenu kašu s mlekom umesto s vodom
  • za užinu uzmite nemasni mozzarella sir ili šaku kikirikija
  • probajte dimljenu salamu ili neku od novih suvih kobasica za doručak
  • pripremite tvrdo kuvano jaje s povrćem na maslinovom ulju
  • za ručak možete da pojedete meso na žaru uz zelenu salatu
  • za večeru odaberite salatu s tunom