Promena sezone uvek izaziva pomalo nemira u nama kada su u pitanju parfemi. Možda je to zbog opšte poznatog stava da se mirisi dele na letnje - svežije, i zimske - začinjenije, ali i zbog sve većeg pritiska uzrokovanog novim parfemima koji se predstavljaju kao must-have. Još ako ste od onih koji se vezuju za mirise i ne vole rado da ih menjaju, znate koliko naporna ume da bude beauty opsesija pod nazivom ''Što više parfema imaš, to bolje''.

Ne, mi vam to nećemo reći, jer kao i kada je u pitanju odeća, važno je da imate onaj jedan, ali vredan komad. A koji parfem smatramo istinski vrednim i kvalitetnim? Pa onaj koji je dugotrajan i ostaje na koži od jutra do večeri. Baš takav će najviše obradovati svaku ženu za 8. mart.

Od nežnih, cvetnih do intenzivnih mirisa mošusa i onih zemljanih koji dočaravaju slike najbožanstvenijih kreacija prirode, postoji tona eliksira koji će zadržati naša čula budnim 24h.

Od niche do dizajnerskih parfema - u nastavku otkrijte kojih 10 najdugotrajnijih (i najlepših).

1. Le Labo, Floral

Porodica mirisa: cvetna

Ključne note: absolut ruža, kim, vetiver, mošus

Ova meka cvetna kompozicija miriše upravo onako kako želite da miris ruže: glatko, kremasto i organski. Predivan je od trenutka kada ga stavite, pa do večernjeg tuširanja.

Floral Le Labo
Le Labo 

2. Guci Bloom, Gucci

Porodica mirisa: cvetna

Ključne note: Rangoon puzavica, tuberoza, pupoljak jasmina

Kao što ste mogli da zamislite dok iščitavate ultra-cvetne note prisutne u ovoj bočici, ovaj miris koji je kao buket svežeg cveća za vašu kožu. Ime zaista sve govori.

Gucci Bloom
Gucci 

3. Replica By The Fireplace, Maison Margiela

Porodica mirisa: topla, začinjena

Ključne note: ulje karanfilića, kesten, vanila

Ovaj topli miris zaista miriše kao da ''sedite pored vatre''. U isto vreme je zadimljen i sladak, što ga čini pravim izborom za zimu i one koji vole smele, drugačije parfeme.

By The Fireplace Replica
Maison Margiela 

4. Gabrielle, Chanel

Porodica mirisa: cvetni

Ključne note: jasmin, cvet narandže, tuberoza trava, ylang-ylang

Ovaj miris je kao veče u bočici. Odvažno je i romantično, i iako biste lako mogli da ga nanosite svaki dan, mislimo da je najbolje da ostane rezervisan za one specijalne trenutke.

Chanel Gabrielle
Chanel 

5. The Only One, Dolce & Gabbana

Porodica mirisa: topla i začinjena

Ključne note: citrusi, ljubičica, kafa

Živahan, svež i sočan su tačni opisi za ovaj miris. Prefinjen je, kao odelo od tvida, ali i šarmantan i senzualan. Zaslužuje odabranu ciljnu grupu koja će znati da prepozna njegovu pravu vrednost.

Dolce Gabbana The Only One
Dolce & Gabbana 

6. Capitale, Diptique

Porodica mirisa: chypre

Ključne note: ruža, bergamot, pačuli

Ovaj klasični chypre miris predstavlja citrusnu, cvetnu i drvenastu mešavinu koja je istovremeno sofisticirana i stvarno cool. To je vrhunska šik pariska aroma koja se istajava ceo dan. Kada ga pomirišete, pomislićete: Želim da ceo moj život miriše ovako.

Diptique Capitale
Diptique 

7. Mojave Ghost, Byredo

Porodica mirisa: drveni

Ključne note: Chantilly mošus, hrskavi amber, kedrovina, ljubičica, sandalovina, magnolija, ambreta, jamajčanski nesberry

Ne morate provoditi vreme istražujući pustinju Mojave da biste osetili slatku i drvenastu aromatičnost ovog mirisa. Nije jak, ali će živeti na koži satima.

Byredo Mojave Ghost
Byredo 

8. Neroli Portofino, Tom Ford

Porodica mirisa: sveži

Ključne note: tuniski neroli, italijanski bergamot, sicilijanski limun, zimska žuta mandarina, lavanda

Ljubitelji nerolija, radujte se! Ovaj miris vredan odmora je jedina bočica koju ćete morati da spakujete za let ka italijanskoj rivijeri (čak i ako idete tamo samo u svojoj mašti).

Tom Ford Neroli Portofino
Tom Ford 

9. Florgasm, Heretic

Porodica mirisa: cvetni

Ključne note: jasmin, tuberoza, cvet narandže

Možda vam je prva asocijacija na jake cvetne mirise - vaša baka, ali iako smo pristalice matrijarhata, ni mi ne preferiramo puderaste potpuri note. Ovaj miris je orijentisan ka cvetu koji miriše bogato - i svideće se čak i onima koji ne vole klasične cvetne mirise.

Florgasm Heretic
Heretic 

10. Gentle Fluidity, Maison Francis Kurkdjian Paris 

Porodica mirisa: aromatična

Ključne note: bobice klekea biljke, muškatni oraščić, korijander, mošus, drvo ambera, vanila

Ovaj mošusni parfem na bazi tonova vanile je vrsta mirisa koja u potpunosti obavija čula i ostavlja sve da se pitaju o ženi koja ga nosi. Budite spremni na beskrajne komplimente.

Gentle Fluidity Gold Maison Francis Kurkdjian
Maison Francis Kurkdjian