Žene u zrelijim godinama imaju više nevolja pri odabiru, nanošenju i postojanosti pudera na koži. Naravno, pronalaženje najbolje podloge za vašu teksturu, ton i tip kože je dovoljno teško u bilo kom uzrastu, ali kada u mešavinu ubacite promene boje usled oštećenja od sunca, fine linije ili bore i dehidraciju, zadatak samo postaje izazovniji.

S tim u vezi, zainteresovali smo se da pronađemo savete nekih od najboljih poznatih šminkera koji redovno opslužuju vodeće holivudske dame 40+ godina. Koje podloge uvek imaju pri ruci i kako nanose tečni puder tako da postignu svež i blistav izgled? Nastavite da skrolujete i otkrijte odgovore.

1. Priprema kože je ključna

Bez dobro pripremljene podloge (tj. hidrirane i zdrave kože) svaka podloga će se pokvariti. Priprema kože sa pravim proizvodima koji su dovoljno hidratantni je ključna za besprekornu, dugotrajnu završnicu.

Šminkerka slavnih Tamah Krinsky je u razgovoru sa WhoWhatWear preporučila da se proces započne sa luksuznim sprejem kao što je Josh Rosebrook's Hydrating Accelerator, a zatim pređite na ulje. Obično nanosi oko šest kapi, iako to zavisi od klijenta.

„Treba mi tri do pet minuta da umasiram ulje od linije kose do ključnih kostiju. Neverovatno je šta samo to može da učini za vaš ten! Moji favoriti su Drunk Elephant Virgin Marula Oil i Eve Lom Radiance Face Oil" ona kaže.

Nakon toga, utisnuti količinu hidratantne kreme veličine graška u kožu kako bi zaključala svu magiju. Ona voli bilo šta od brendova Drunk Elephant, Dr. Hauschka ili La Roche-Posay.

2. Sintetičke četke su bolje od prirodnih

Dakle, žiri odlučuje da li je najbolje koristiti četke ili vlažni sunđer (kao što je voljeni Beautyblender) za nanošenje pudera. Šminkeri su bili podjednako podeljeni u svojim preferencijama! Zato preporučujemo da isprobate obe metode kako biste otkrili šta prefirate. Uz to, ako birate četkoce, Krinsky preporučuje da koristite više veličina i da uvek posežete za sintetičkim dlakama, a ne prirodnim.

„Bez obzira koju podlogu koristim, uvek koristim dve četkice – jednu za nanošenje formule i jednu za blendanje“, potvrđuje ona. „Volim da koristim četkice na manjim delovima lica kako bih precizno sve izbendala. Za nanošenje pudera koristim malu ravnu sintetičku četkicu za senke. Sintetičke četkice ne skupe toliko pigmenta i proizvoda, kao što to čini prirodna dlaka, tako da čuvajte svoje proizvode od rasipanja."

3. Ne kupujte puder kada ste u žurbi

Žao nam je, ali pronalaženje prave podloge zahteva malo vremena i truda. A Krinsky je posebno uporna u tome da odvojite vreme da pronađete svoju savršenu nijansu.

"Uvek tražite uzorak (ili još bolje, višestruki!) i pogledajte se na dnevnom svetlu. Trebalo bi 100% da da vam odgovara, a ako to nije slučaj, to je pogrešna nijansa za vas", priča Maureen Choi.

„Ponekad morate da probate pre kupovine, posebno kada je u pitanju puder. Dobro pravilo je da tražite uzorke u tri nijanse — onoj koja vam se čini kao najbliži match, a zatim jednu svetliju i jednu tamniju nijansu od prve. Na taj način možete da testirate sve tri usred bela dana i dobijete precizan odgovor koja izgleda najbolje na vašoj koži.

4. Ne nanosite puder na celo lice

„Koristite podlogu samo tamo gde vam je potrebna“, dodaje Krinsky. „Koristite male količine i uzmite vremena da ih ublendate u kožu. Ne morate da nanosite veliku količinu pudera na celo lice. Trebalo bi da ga koristite za ujednačavanje tona kože – a ne da prekrijete kožu."

5. Pravi prajmer može biti odličan pomoćnik

„Volim da nanesem ovaj prajmer od Hourglass-a nakon što se hidratantna krema u potpunosti upije“, deli Quinn Murphy. „Popunjava sve probleme teksture kože kao što su bore, linije i/ili pore, dok istovremeno neutrališe višak masnoće i ulja. Takođe daju blistavost na prelep način— skoro poput blur efekta.“

6. Nanesite korektor pre pudera

„Korektor uvek dolazi pre pudera i to u toploj nijansi breskve“, dodaje Murphy. „Korektor nanosim na tamna područja ispod očiju i preko bilo kakvog crvenila. Zatim potapšam podlogu preko korektora. Važno je korišćenje znanja o teorijama boja – npr. suprotno od ljubičastih tamnih krugova je narandžasto-losos nijansa."

7. Odbijte puder—ili ga nanesite kozmetičkim blenderom
I Murphy i Chanel šminkerka Kate Lee (koja Charlize Theron i Jessicu Charstain ubrajaju u redovne klijente) preporučuju da zaboravite – ili barem ograničite – upotrebu pudera jer može da se uvuče u fine linije zrele kože i učini da izgledate starije.

8. Znajte koji proizvodi treba da bude svetlucajući, a koji mat

Dok se naši šminkeri slažu da najbolje podloge za zrelu kožu treba da budu blistavije i vlažnije, a ne mat,određeni komplementarni proizvodi (kao što je bronzer) uvek treba da budu mat.

„Korektor ispod oka treba da bude lagane i blistave formulacije, dok korektor za prekrivanje mrlja ili tamnih fleka mora da ima više pigmenta i pokrivenosti“, potvrđuje Lee. „Takođe, vodite računa o svetlucavim senkama – one imaju tendenciju da skrenu pažnju na teksturu kože, tako da nije baš dobro ako padnu s kapka."

Najbolji puderi za žene iznad 40 godina:

Chanel - Ultra-Light Skin Perfecting Makeup SPF 15


Estee Lauder - Double Wear Sheer Long-Wear Makeup SPF 20


Charlotte Tilbury - Light Wonder Foundation


Giorgio Armani - Luminous Silk Foundation


Laura Mercier - Tinted Moisturizer


Nars - Sheer Glow Foundation