Pre nego što započnem priču o načinima putem kojih biste svoju negu mogli da prilagodite na prelasku godišnjih doba, moram prvo istaći važnost promene proizvoda kako biste ispratili potrebe svoje kože. Iako je nepisano pravilo da nešto što „radi posao“ ne bi trebalo menjati, činjenica je da je adaptacija neminovna i jedan, sasvim logičan životni proces. Uostalom, kada temperatura padne ispod 20 stepeni, ne ostajete više u letnjim majicama i lepršavim haljinama već birate topliju garderobu i obuću, zar ne? Tako je i sa skincare proizvodima.

Baš kao što pažljivo vršite selekciju između kašmirskog džempera i vunenog kardigana i razmišljate šta vam više prija i šta je udobnije na telu, tako pravite i odabir skincare proizvoda koji će vas obaviti hranljivim, podatnim teksturama. Blaga antiejdžing nega koja se, pre svega, zasniva na temeljnoj hidrataciji preporučljiva je već od dvadeset i pete godine jer je uvek bolje delovati preventivno.

Tokom zimskih meseci uslovi sredine predstavljaju izazov za naše telo. Topao vazduh i zagrejane prostorije, u kombinaciji sa vetrom i hladnoćom u spoljašnjim uslovima, neprijatelji su glatke i zdrave kože. Kako bismo se zaštitili od dehidratacije, neprijatnog perutanja i zatezanja, koristili smo različite preparate bogate emolijensima i okluzivima. Budući da se koža u zagrejanim prostorijama brže suši, upotreba proizvoda koji u sebi sadrže proverene okluzive i emolijense, mogla je efikasno da spreči isušivanje i sačuva elastičnost epidermisa.

 Kako se promenom godišnjeg doba temperatura i vlažnost vazduha povećavaju, redukuje se potreba za mackanjem teških krema koje bi sprečile transepidermalni gubitak vode iz gornjih slojeva. Ujedno, punije teksture u toplijim mesecima mogu biti opterećujuće za epidermis, neprijatne za nošenje i mogu delovati kao da sede na koži koja odbija da ih apsorbuje. Iz tih razloga je neophodno prilagoditi se uslovima i odabrati negu koja će prijati licu i telu. Želimo da uživamo u prijatnim teksturama bez osećaja maske na licu i zapušenih pora. Evo kako da prilagodite negu kože za proleće.

Ovo su odabranih 7 krema za ruke koje daju najbolju zaštitu i negu u hladnom zimskom periodu.
Unsplash/Nati Melnychuk 

O EMOLIJENSIMA I OKLUZIVIMA I ZAŠTO SU OVE KOMPONENTE VAŽNE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA

Emolijensi su proizvodi koji zadržavaju vlažnost u koži i sprečavaju gubitak vode. Oni umiruju svrab i imaju tesnu primenu kod dermatoloških oboljenja poput psorijaze i dermatitisa. Od velike je važnosti da njihova primena bude kontinuirana. Emolijensi mogu biti prirodnog i sintetičkog porekla, a oni koji se često primenjuju i dokazana je njihova efikasnost su pored ceramida još i aloe vera, linolna kiselina, ši puter, cetyl alkohol, kao i jojobino ulje. Okluzivi su uglavnom uljani sastojci među kojima se najčešće koriste vazelin i mineralna ulja, a pored njih sojino ulje, lanolin, pčelinji vosak. Humektansi su supstance sa velikom moći upijanja vode, a najčešće se u kozmetičkoj industriji koriste glicerin, pantenol, hijaluronska kiselina, urea, natrijum-hijaluronat.

PRILAGOĐAVANJE NOVOJ RUTINI PO KORACIMA

Na smeni godišnjih doba, u skladu sa stresnim periodom za kožu, potražite proizvode sa dermatološki ispitanim sastavom koji će ispratiti vaše potrebe. Masnije teksture zamenićete novim, laganijim koje se brže upijaju bez ostavljanja lepljivog, uljanog traga na površini. Ne zaboravite da se zaštitite od sunca. Pore redovno i detaljno čistite sredstvima koja su namenjena vašem tipu kože. Nove proizvode u rutinu ubacujte postepeno, sa minimalnim razmakom od bar dve nedelje. U sledećim koracima delimo sa vama savete kako da svoju trenutnu rutinu prilagodite i na koje proizvode da obratite pažnju.

1. ZAMENA ČISTAČA ZA LICE

Sve počinje dobrim čišćenjem pora. Tokom zime naše lice zahteva nežnije teksture, blaga mleka i putere, a sa toplijim vremenom žlezde luče više sebuma koji će se skinuti sa površine jedino uz penaste čistače i gelove za umivanje. Ovaj tip proizvoda otpušava pore, uklanja sve nečistoće i sprečava pojavu sezonskih akni. Bez ustručavanja u negu uvrstite gelove sa salicilnom kiselinom koja će dodatno izvršiti eksfolijaciju i pomoći vašoj koži da se oslobodi umornog izgleda kako bi povratila zdravi sjaj. Gelovi obogaćeni probioticima umiriće lice i olakšati adaptaciju na nove proizvode.

2. LAGANE TEKSTURE

Hidratacija je obavezna i nju ističem kao glavnu prevenciju starenju. Borice su po pravilu manje primetne na dubinski hidriranom licu. Dolaskom toplijih dana vrlo je moguće da vam teške kreme pune emolijenasa, putera, ulja i ceramida koje ste tokom zime koristili, više neće prijati. Krema za hidrataciju na bazi hijaluronske kiseline, serumi i lagane vodene esencije sa prirodnim sastojcima, termalnom vodom i vitaminom C kao jakim antioksidansom, osvežiće vašu kožu i pružiti joj potrebnu negu bez zapušavanja pora i pojave nelagodnog osećaja da nešto ipak imate na licu.

profimedia-0423669870.jpg
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

3. POSLEDNJA ŠANSA ZA EKSFOLIJACIJU

Ako za vreme zime niste bili pristalica uklanjanja viška mrtvih ćelija sa površine kože, sada je idealna prilika da uradite piling. Vaša koža će ga na prelasku sezona sama tražiti. Ovaj korak omogućiće vam da zablistate novim sjajem, uz idealno zaglađenu, baršunastu na dodir, mekanu i hidriranu kožu. Efikasni eksfolijatori uglavnom sadrže neku od AHA (glikolna, mlečna, bademova) ili BHA (salicilna) kiselina. Uklanjanje površinskog sloja izumrlih ćelija ujednačava teksturu, ublažava hiperpigmentacije, daje svežiji i odmorniji izgled. U negu obavezno dodajte tonik sa glikolnom kiselinom koji će efikasno odraditi piling.

4. SPF JE MUST HAVE

Važnost upotrebe proizvoda sa zaštitnim faktorom jeste nešto što konstantno ističem, ali se u praksi uvek susretnem sa slučajevima da se zaštita od sunca koristi samo tokom letnjih meseci. Nažalost, i dalje vlada uverenje da samo tada ima sunca. Kakvo pogrešno razmišljanje, budući da su nam SPF proizvodi potrebni tokom cele godine. Na prelasku iz zime u proleće, nemojte stavljati po strani omiljeni SPF već nastavite da ga redovno koristite. On mora biti konstanta u vašoj skincare rutini.

Put do lepe kože ispunjen je predanom i pažljivo osmišljenom negom. Ono što odgovara vašoj prijateljici, ne mora da bude delotvorno i vama. Prepoznajte svoje lične potrebe, a na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba ispratite promene i pružite licu potrebne sastojke vodeći se pobrojanim savetima o kvalitetnoj nezi. Zablistajte novim sjajem i svežinom.