Kada govorimo o menopauzi, bitno je spomenuti i perimenopauzu, odnosno period pre, koji takođe može imati simptome poput umora, depresije, problema sa spavanjem, "magle" u mozgu, gubitke pamćenja i nažalost, nezaobilazne, valunge, odnosno talase vrućine. Dok neke žene kroz ova razdovlja prolaze lagano, drugi nisu te sreće, te su čak i brojna istraživanja pokazala da oko 70 odsto žena koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu kažu da im je to uticalo na samopouzdanje, dok 46 odsto tvrdi da im je to naštetilo karijeri.

Iako je, kako vreme prolazi, sve veća svest o ovoj ključnoj hormonskoj fazi u životu žene, još uvek postoji široko rasprostranjeno nerazumevanje kako da upravljate simptomima menopauze. Pored hormonske terapije, i redovnog vežbanja, još jedna oblast koju treba uzeti u obzir je vaša ishrana, kao i suplementi koji igraju bitnu ulogu u ovom periodu života, a mi vam donosimo listu onoga što bi trebalo da uključite u vašu rutinu.

suplementi su bitni u menopauzi.
unsplash/ Kate Hliznitsova 

Kalcijum

Gubitak koštane mase može postati ozbiljan problem kada nivo hormona padne nakon menopauze. Zato je bitno da uzimate dovoljno kalcijuma, što znači da je ženama mlađim od 51 godine potrebno 1.000 miligrama kalcijuma dnevno. Ženama od 51 i više godina, treba 1.200 miligrama dnevno.

Kalcijum je najbolje unositi kroz hranu, a ukoliko želite da koristite suplemente kako bi popunuli "prazninu", preporuka je da uzimate manje doze (ne više od 500 mg odjednom), jer će ga na ovaj način telo lakše apsorbovati.

Vitamin D

Vitamin D je jednako važan kao i kalcijum za zdravlje kostiju. Bez vitamina D, vaše telo ne može da apsorbuje kalcijum. Većini odraslih treba 600 jedinica dnevno. Oni od 71 i više godina trebalo bi da uzimaju 800 jedinica dnevno. Vitamin D se nalazi u mnogim namirnicama i suplementima, ali postoji još jedan izvor: sunce.

Vitamin D podjednako je bitan kao Kalcijum.
Pexels/Nataliya Vaitkevich 

Magnezijum

Iznenadili biste se činjenicom koju su potkrepila brojna istraživanja da veliki broj žena ne uzima dovoljnu količinu magnezijuma tokom perioda perimenopauze i menopauze.

Zašto vam je potreban: Uključen je u širok spektar procesa u telu - od svih funkcija mišića i nerava do regulacije šećera u krvi i krvnog pritiska, formiranja kostiju i metabolizma energije.

Magnezijum je važan za poboljšanje zdravlja srca, smanjenje krvnog pritiska, smanjenje rizika od dijabetesa, borbu protiv osteoporoze, a posebno ako uzimate magnezijum citrat, ublažavanje opstipacije – sve probleme koji se povećavaju sa menopauzom. Magnezijum glicinat posebno može pomoći u smirivanju anksioznosti, ublažavanju bolova u zglobovima, poboljšanju sna i talasima vrućine, kao i hladnim talasima, a preporučeni dnevni unos je 320 mg.

Vitamini B6 i B12

B6 je neophodan za optimalan metabolizam, imunološku funkciju i podržava sposobnost tela da upravlja upalom. B12 je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i ključan je za povećanje energije, zaštitu vašeg srca i mozga, podržava dobro zdravlje creva i pomaže vašem nervnom sistemu i očima da pravilno rade.

Vitamin B6 može pomoći u sprečavanju depresije u menopauzi i povećati energiju povećanjem serotonina. Vitamini B takođe mogu pomoći kod nesanice i možda čak i smanjiti valunge. Takođe su važni za kognitivne funkcije.

Suplementi mogu olakšati simptome menopauze.
J Brand via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Kada je reč o vitaminu B6, preporuka je da žene od 50 godina i mlađe uzimaju 1.3 mg dnevno, dok starije 1.5 mg dnevno. Za B12 važi pravilo od 2.4 mg za sve.

Vitamin K

Ovaj vitamin koji se najviše nalazi u salati i kelju, ali i drugom lisnatom zelenom povrću pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi, zdravlju krvnih sudova i igra ulogu u podršci zdravlju kostiju.

Kako može pomoći tokom menopauze: Važan je za gustinu kostiju, koja opada kako starite, povećavajući rizik od preloma. Konzumiranje jedne porcije lisnatog povrća dnevno može prepoloviti rizik od preloma kuka, prema Zdravstvenoj studiji medicinskih sestara Harvarda, odnosno jednoj od najvećih i najdužih studija ženskih zdravstvenih problema. Novija studija sugeriše da može pomoći i kod obilnog krvarenja.

Vitamin C

Decenijama se vitamin C reklamirao kao lek za običnu prehladu. Iako istraživanja pokazuju da vas to neće sprečiti da se prehladite, može skratiti njeno trajanje i težinu ako redovno uzimate suplemente. 

Vitamin C leči rane i hrskavicu.
Profimedia 

Samim tim, vitamin C leči rane, održava kosti i hrskavicu, ali i pomaže pri apsorpciji gvožđa. To je antioksidans koji štiti od stanja i bolesti povezanih sa starenjem. Takođe, vitamin C je važan za održavanje gustine kostiju, što vas štiti od preloma kasnije u životu. Takođe može pomoći u ublažavanju valunga. Njegov antioksidativni efekat može pomoći u odbrani srčanih bolesti koje su češće nakon menopauze, a preporučeni dnevni unos je 75 mg.

Omega 3s

Mnoge žene ne dobijaju dovoljno Omege 3, a potrebne su svakoj ćeliji u vašem telu - posebno očima i mozgu. Omega 3 su takođe važne za mišićnu aktivnost, imunološku funkciju, varenje i plodnost. S obzirom da se rizik od srčanih bolesti povećava nakon menopauze, Omega 3 može pomoći u održavanju nivoa triglicerida pod kontrolom. Oni takođe mogu pomoći kod psiholoških problema, depresije i valunga.

Nacionalni instituti za zdravlje preporučuju ženama da konzumiraju 1.100 mg Omega-3, a muškarcima 1.600 mg. Konzumiranje ribe dva puta nedeljno, suplementacija ili kombinacija ova dva mogu pomoći u dostizanju ovih nivoa.

Probiotici

Izuzetno je bitno da održavate crevnu floru, a upravo probiotici pomažu da dobro varite, ali i kod vašeg mentalnog zdravlja. Olakšavaju varenje, i otklanjaju simptome poput nadutosti, zatvora i gasova, a takođe podržavaju zdravlje vagine doprinoseći optimalnim bakterijama u crevima.

Dobri izvori probiotika u hrani mogu biti: jogurt, kefir, kombuča, kiseli kupus, kiseli krastavci, miso, tempeh, kimči, hleb od kiselog testa i neki sirevi.

Probiotici su podjednako važni kao i drugi suplementi.
Courtesy of Smash + Tess/MEGA / The Mega Agency / Profimedia Paula Abdul gets flexible in a new clothing campaign. The 60-year-old Opposites Attract singer has teamed up with Smash + Tess to release a new line of athleisure wear. The 'Groove Gear' collection features hip-hugging pants, sweat-wicking crop tops and quarter-zip knits. It is said to be designed for the movers and groovers who love a touch of retro flare. A spokesperson for the Canadian brand said: Perfect for working out, impromptu kitchen dance parties, and effortless studio-to-street looks, the Groove Gear Collection will have everyone feeling oh-so-good and dancing like there's no tomorrow. The Groove Gear Collection is available at smashtess.ca now. Editorial usage CREDIT Courtesy of Smash + Tess / MEGA. 23 Jan 2023,Image: 751172776, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Pictured: Paula Abdul for Smash + Tess, Credit line: Courtesy of Smash + Tess/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Biljne varijante

Za one koji više naginju prirodnim rešenjima, iako nisu dovoljna da bi simptomi nestali, mogu vam pomoći u njihovom ublažavanju. 

Crni kohoš

Crni kohoš je jedan od najbolje proučavanih suplemenata za menopauzu. Napravljen je od korena severnoameričkog crnog kohoša. Nekoliko studija je otkrilo da posebno pomaže kod vazomotornih simptoma kao što su talasi vrućine. Ipak, jedno upozorenje - nemojte ga koristiti ako imate problema sa jetrom.

Laneno seme: ublažava noćno znojenje

Laneno seme i laneno ulje mogu pomoći nekim ženama sa blagim simptomima menopauze. Dobri su izvor lignana, koji imaju tendenciju da uravnoteže ženske hormone. Brojne studije pokazale su da mogu pomoći u ublažavanju vazomotornih simptoma poput noćnog znojenja.

Ginseng: Pojačavač raspoloženja

Nekoliko studija je pronašlo dokaze da različite vrste ginsenga mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta života tokom menopauze. Pokazalo se da ginseng podiže raspoloženje i poboljšava san. Ali do sada, studije nisu otkrile da američki ili korejski ginseng pomaže kod fizičkih simptoma menopauze kao što su valunzi.

Divlji jam: Alternativa hormonima

Pilule i kreme napravljene od određenih vrsta divljeg jama su popularne alternative hormonskoj terapiji za menopauzu. Neka od prirodnih jedinjenja u jamu izgledaju slično estrogenu i progesteronu, i mogu pomoći u ublažavanju određenih simptoma.

Koristite suplemente pametno!

Pre nego što bilo koji od navedenih suplemenata uvrstite u svoju rutinu, veoma je bitno da se posavetujete sa lekarom

Zapamtite:

  • Svi suplementi imaju potencijalne neželjene efekte.
  • Suplementi i biljke mogu biti u interakciji sa nekim lekovima koje uzimate. Oni mogu pojačati ili poništiti efekat leka. Ili bi interakcija mogla izazvati druge probleme.
  • Neke biljke mogu izazvati alergijske reakcije.