Ako pijete suplement vitamina D, možda mislite da ste time što ste potrošili novac i počeli da ga pijete svakog dana "rešili problem". Ali to je daleko od istine.

Suplementi vitamina D nisu čarobne pilule, i da bi telo iskoristilo što više ovog vitamina, moraju da se stvore optimalni uslovi u sistemu za varenje, naročito u tankom crevu.

Ove četiri stvari su ključne da bi telo apsorbovalo što više, evo kako se pije vitamin D.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Prebiotska vlakna su omiljena hrana našeg mikriobioma, i njihovo unošenje garantuje da će on funkcionisati baš kako treba.

Voće, povrće, mahunarke i semenke, sve su to namirnice bogate vlaknima koje bi trebalo da unosite svakog dana.

Vitamin D je najbolje piti u kombinaciji sa magnezijumom.
Profimedia 

Pijte vitamin uz kvalitetnu masnoću

Vitamin D je rastvorljiv u masti, zbog čega će često suplement biti u obliku kapsule koja sadrži neku vrstu ulja. Važno je da masnoća bude kvalitetna, pa čak i ako uzimate vitamin D u obliku "suve" pilule, uz njega uzmite malo maslinovog ulja. Telo će apsorbovati 32 odsto više.

Uzimajte probiotik

Na taj način ćete obezbediti telu sve što mu treba da bi mikrobiom funkcionisao optimalno. U telu se nalazi između 300 i 500 vrsta mikroogranizama, svaka od njih ima svoje "prohteve" ali sve vole probiotike.

Unosite magnezijum

Ovaj mineral je ključan za korišćenje vitamina D u telu. Ako magnezijuma nema dovoljno, bespotrebno ste potrošili novac na suplement vitamina D.

Magnezijum je neophodan da bi se sprovela cirkulacija vitamina i njegovo vezivanje za tkiva. Pročitajte kako se najbolje uzima magnezijum.