Ako verujete u moć suplemenata, do sada ste sigurno nebrojano čuli za biotin kao moćan dodatak ishrani koji pomaže ukoliko vam sporije rastu kosa i nokti ili imate neki od kožnih oboljenja. I iako jeste važan, on ipak nije poslednji u lancu suplementacije kada su u pitanju ovi problemi. 

Cesar Sauza, dijetetičar i nutricionista na Healthcanal.com tvrdi da biotin nije broj 1. suplement za jačanje kose, noktiju i poboljšanja kvaliteta kože, a koji preporučuje saznajte u nastavku.

Kako se pravilno pije vitamin D.
Foto: Pexels/Pixabay 

Omega-3 riblje ulje

Omega-3 riblje ulje je verovatno najbolji suplement za zdraviju kosu, kožu i nokte, tvrdi Sauza, a dokaz za to su njegove nesporne nutritivne prednosti. „Riblje ulje je bogato omega-3 DHA i EPA, a oba se nalaze u izobilju samo u ribi i morskim plodovima; neživotinjski izvori omega-3 sadrže druge vrste kao što je ALA".Omega-3 je esencijalna masna kiselina, što znači da moramo da je dobijemo iz naše ishrane, ali prosečna osoba ne jede dovoljno ribe nedeljno da bi zadovoljila potrebe za omega-3.

Šta kažu istraživanja?

Omega-3 je antioksidans koji može da pomogne u sprečavanju starenja i oštećenja kože, dodaje Sauza, a istraživanja podržavaju ideju da je dobar za zdravu kosu, kožu i nokte. „Dokazi su pokazali da povećava zarastanje rana i može biti od koristi kod stanja kože, zbog čega svakodnevna suplementacija može pomoći kod bora ili fleka na koži.“

Što se tiče prednosti za kosu, omega-3 pomaže našem skalpu da proizvodi ulja koja sprečavaju isušivanje i održavaju kosu jakom i zdravom. Pošto je omega-3 antiinflamatorna, pomaže u smanjenju upale na ćelijskom nivou u celom našem telu, uključujući našu kožu, kosu i nokte.

Noktima pomaže tako što hidrira nokte i promoviše zdrav rast, naime, proizvodnja keratina je veća kada konzumiramo adekvatnu dozu omega-3.

profimedia-0752797193.jpg
GOOP / Planet / Profimedia 

O preporučenoj dozi suplementacije posavetujte se sa farmaceutom, a omegu-3 u ishrani možete naći u orašastim plodovima i semenkama (poput lanenog semena), i svakako ribi.