Poslednjih godina sve je veći porast beauty suplemenata, poput tečnog kolagena, koji se jednostavno može popiti, i na taj način, iznutra uticati na organizam i bolju teksturu kože, kose i noktiju. Ideja da utičemo na lepotu iznutra je zaista primamljiva, ali, postavlja se pitanje da li ovako nešto zaista funkcioniše?

Stručnjaci kažu da zavisi od toga koji vitamin ili mineral želite da unesete. Tako mreže poslednjih meseci bruje o ideji da se i retinol unosi na ovaj način. Međutim, iako je ova teorija veoma popularna, činjenica je da je retinol izuzetno težak vitamin za rad, koji stvara suvoću i crvenilo ukoliko koža nema dovoljnu toleranciju. Ipak, da li ga je, i pored svega toga, moguće piti uz, primera radi, jutarnji smoothie?

mnogi se pitaju da li se i retinol može konzumirati kao kolagen.
Shutterstock 

Da li retinol može da se jede/pije?

Prema dermatologu, profesoru Deshanu Sebaratnamu, važno je razumeti molekule povezane sa vitaminom A (kao što je retinol) pre nego što počnete da ga uzimate. Sebaratnam objašnjava: "Oni pomažu u regulisanju obnavljanja barijere kože i proizvodnje ulja. Međutim, konzumiranje previše vitamina A takođe može imati nepovoljne efekte na vaše telo".

Uobičajeni izvor vitamina A su karotenoidi (pigment koji čini povrće poput šargarepe i slatkog krompira narandžastim). Međutim, Sebaratnam kaže da previše konzumiranja može izazvati "žutu ili narandžastu nijansu kože koja se zove hiperkarotenemija".

višak vitamina A izaziva žutilo na koži.
Chanel via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Pored toga, on kaže za ELLE da konzumiranje previše vitamina A može dovesti do oštećenja jetre. Toliko je ozbiljno da postoje pravila o tome ko može da uzima lekove sa vitaminom A. "Lekovi zasnovani na vitaminu A, kao što su izotretinoin (Roaccutane) ili acitretin, ne bi trebalo da se uzimaju tokom trudnoće jer uzrokuju urođene mane", kaže on.

Da li bi bilo dobro unositi retinol na ovakav način?

Profesor Sebaratnam tvrdi da je najbolja stvar za zdravlje kože dobro izbalansirana ishrana. Izvori vitamina A (beta-karoten) uključuju ulje jetre bakalara, goveđu džigericu, žumanca, puter, šargarepu, bundevu, slatki krompir, mango i papaju, ali on nikako ne preporučuje da "aktivno konzumiramo vitamin A da pomognemo koži".

pravilnom ishranom unećete dovoljno vitamina A.
Shutterstock 

Ukoliko želite da smanjite pojavu finih bora i poboljšate sjaj kože, Sebaratnam predlaže da se držite dobrih starih proizvoda za kožu na bazi vitamina A. "Kreme zasnovane na vitaminu A (tj. retinoli bez recepta ili retinoidi koji se izdaju na recept) se koriste decenijama i jedan su od najboljih tretmana zasnovanih na dokazima u smislu pomoći kod akni, pigmentacije, finih bora i mogu imati važnu ulogu u pogledu za prevenciju raka kože", objasnio je profesor, što znači - kreme i serumi - da, a sve ostalo, balansirana ishrana.