Iako su tamnocrveni ruževi bezvremenski i glamurozni, upravo su oni ti koji bi nehotice mogli da skrenu pažnju na znake starenja kod dama u zrelijim godinama. Beauty eksperti ukazuju da ova boja ruža nikada neće postići efekat mladolikosti, već upravo suprotno.

Šminkerka Kerrin Jackson objašnjava da razlog leži u "principima svetlosti" - naime, crne ili tamnocrvene nijanse upijaju više svetlosti od svetlijih nijansi, objašnjava ona. „To znači da na vašim usnama ove nijanse ruževa zapravo čine da usne izgledaju tanje nego što jesu, nastavlja Kerrin, a „to, zauzvrat, dovodi do starenja vašeg lica.“ Makeup artist naglašava da je „najbolji način za izbegavanje ove iluzije starenja potpuno izbegavanje tamnih nijansi karmina."

Međutim, ako „volite tamnu nijansu karmina i želite da je nosite“, Jackson predlaže da nanesete prozirni sjaj preko ove boje što će vašim usnama dati iluziju punoće. Ipak, ona savetuje „da se opredelite za svetliji ton poput klasične crvene nijanse, ili za one na toplijoj bazi“. Ovo su „daleko laskavije nijanse za sve nas“, ističe Jackson.

TAMNI RUŽ NIJE REZERVISAN SAMO ZA HALLOWEEN: Zaboravite na omiljenu crvenu nijansu jer se ove jeseni nosi goth look
YSL Beauty via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Kako pronaći najbolju nijansu karmina za vaš ton (i podton) kože?

Stručnjakinja Heather Adessa Spadaro preporučuje da se radije "fokusirate na podton tena" pri kupovini novog ruža za usne, jer "obično srednji i topli tonovi mogu da se kreću u bilo kom pravcu dok hladniji podtonovi obično najbolje izgledaju u crvenim bojama na bazi plave."

Spadaro ističe da neutralni podtonovi "mogu da ponesu ruževe bilo koje baze - plave, ružičaste ili na bazi breskve“. Maslinasti ten izgleda „sjajno u spoju sa koralnom crvenom“, dodaje ona.

U svakom slučaju, neka poslednji savet bude ovaj: za koju god nijansu crvenog ruža se budete odlučili - nosite je sa samopouzdanjem!