Ništa nas ne frustrira toliko kao naduti opušteni i natečeni kapci, te kesice ispod očiju zbog kojih izgledamo starije, umornije i potpuno 'iscrpljeno'. U takvim situacijama čak ni šminka ne pomaže mnogo, ali umesto da se bavite prikrivanjem problema, bolje je poraditi na uklanjanju njihovog uzroka.

1. Anemija

Anemija se zapravo svodi na nedostatak vitamina: vitamina B6, B12, C i K. To čini kožu bleđom, čineći vašu nadutost vidljivijom.

2. Dehidratacija

Kesice su nakupine tečnosti ispod očiju, ako pijete premalo vode, telo postaje neuravnoteženo. Ako našem organizmu nedostaje vode, vrlo često će se kao odgovor javiti nadutost na ovom delu lica.

3. Bolesti kože

Kožne bolesti mogu izazvati tamne kolutove ispod očiju. Primer za to je kontaktni dermatitis koji uzrokuje osip zajedno sa crvenilom i svrabom, a zatim i naduvenost ovog područja.

4. Starenje

Drugi faktor je starenje kože. Njena elastičnost se vremenom smanjuje, što slabi očno tkivo i mišiće oko očiju, a koža koja je godinama držala oči, počinje da ''tone''.

5. Povreda

Povreda oka može izazvati kesice ispod očiju. Ovo se može dogoditi zbog previše hlora prilikom plivanja ili intenzivnog trljanja očiju.

6. Alergije

Problem može nastati posebno ako patite od alergija. Ljudi koji su alergični na polen, kozmetiku i posebno dlaku. Takođe, parfemi i mirisni proizvodi mogu izazvati kesice ispod očiju ako je osoba alergična na njih.

shutterstock_1291992253.jpg
Shutterstock 

Jutarnji tamni kolutovi

Da li patite od naduvenih očiju samo ujutru? To je zato što se oči ne pomeraju tokom spavanja. Danju trepćemo, a pošto noću ne, oči ponekad oteknu.

Kako smanjiti kesice ispod očiju?

Postoji nekoliko načina da ih smanjite. Prvo, putem eteričnih ulja ili upotrebom hladnih predmeta kao što su kocke leda, hladne kriške krastavca ili hladna voda.

Pored toga, često može da pomogne i kvalitetniji način života. Spavanje što je moguće redovnije, izbegavanje stresa i korišćenje dobrog jastuka za spavanje.

Hormonske fluktuacije takođe mogu da izazovu kese ispod očiju kod žena. 

Ponekad je nadutost toliko jaka da je potreban medicinski tretman. Tada lekar propisuje kapi za oči ili preporučuje upotrebu određenih krema. Operacija očnih kapaka, tj. blefaroplastika, rešenje je samo za ozbiljne probleme.