Proteinska dijeta koju je osmislio francuski lekar nutricionista i dijetetičar Pierre Dukan, do sada je, ako je suditi po nedavnoj studiji, isprobalo više od 3 miliona Francuza koji su je ocenili kao najbrži put do gubitka viška kilograma i održavanja nove telesne težine!

Dukan dijeta, se bazira na režimu ishrane koji najviše liči onom koji je primenjivao pećinski čovek, kada je bio u razvojnoj fazi lovca. To uključuje 100 namirnica, od kojih su 72 životinjskog porekla, a 28 biljnog.

Ova naučno zasnovana i balansirana dijeta, koja daje neverovatno dobre rezultate, sprovodi se prema jedinstvenom programu u četiri faze, od kojih prve dve tope kilograme, a druge dve sprečavaju njihov povratak.

proteinska dijeta
Unsplash/Jessica Ruscello 

Prva faza koja se već popularno zove „faza napada“ dozvoljava vam da jedete koliko god želite birajući između 72 jela, dok u drugoj fazi „fazi plovidbe“ nastavljate da jedete hranu bogatu proteinima uz dodatak 28 vrsta povrća.

U trećoj fazi postepeno počinjete da dodajete voće, sir, skrob i hleb, gubeći po kilogram svakih 10 dana, a u poslednjoj fazi „fazi stabilizacije“ možete da jedete šta god želite pridržavajući se nekoliko jednostavnih pravila.

Brojni svetski autoriteti slažu se u oceni da je Dukanova metoda najefikasnija u borbi protiv jednog od najvećih zdravstvenih problema savremenog sveta, a privučene ultimativnim snom vitke figure program Dukan dijete svojevremeno su držale i brojne poznate ličnosti među kojima su Kate Middleton, Gisele Bundchen i Jennifer Lopez.

jennifer lopez praktikuje dukan dijetu
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia