Kada je u pitanju šminkanje, budimo iskreni: greške se dešavaju svima. Bilo da se radi o pogrešnoj nijansi olovke za oči, krivom ajlajneru ili previše rumenila, svi smo se ponekad osetili nevešto pred ogledalom.

Izreka „manje je više“ gotovo uvek je tačna, posebno ako želite da izgledate svežije i mlađe, a clean look je u trendu već sezonama. Sophia Tang, osnivačica Nako Cosmetics-a, i Hillary Klein, profesionalni šminker podelili su 4 makeup greške koje čine da izgledate starije

Zapostavljanje obrva

„Retke, tanke obrve čine da lice izgleda starije i ozbiljnije“, kaže Tang. „Preterano čupanje dovodi do manje definisanih obrva, a samim tim i lica. Sada su deblje obrve više u trendu“. Oba stručnjaka za šminkanje preporučuju da odaberete olovku koja odgovara boji vaše kose i popunite obrve tako što ćete pratiti prirodan oblik i luk, i blago ih podići četkicom za efekat laminacije. 

Jaki slojevi tečnog pudera

Puno lice pudera ne vodi do zdrave i prirodno blistave kože, već suprotno. Naša koža ne voli teške podloge, posebno nakon određenog uzrasta, kaže Kleinova. „Imate teksturu, fine linije i bore, a teška podloga samo ih naglašava i čini da izgledate još starije“. Izbegavajte efekat maske, a birajte lagane pudere ili one sa serumima koji istovremeno hidriraju kožu. Posebno budite pažljivi sa područjem oko očiju - ovde minimalno koristite podlogu jer je koža tanka i puna sitnih borica.

profimedia-0349427476.jpg
Splash/Cole Haan / Splash / Profimedia 

Puder u kamenu ili prahu kao završni sloj

„Ovaj puder se može uvući u fine linije i bore, naglašavajući ih i čineći da vaša koža izgleda suvo“, kaže Tang. „Umesto toga, odlučite se za puder sa vlažnom završnom obradom ili BB kremu, koja daje mladalački, svež izgled”. Još jedan dodatni savet za šminkanje lica jeste dodavanje highlightera nakon rumenila i pudera. „To je super popularna tehnika da se postigne svetlucavi izgled koji otvara lice“.

Korišćenje tamnih senki za oči

Tamna senka na spuštenim kapcima čini da izgledate starije, a umesto toga, koristite svetlije, neutralnije nijanse i sačuvajte tamnije boje za pregibe. Svetlije bronzane nijanse modernije su nego ikada, a savršeno nadopunjuju prirodan, clean izgled s malo pudera i maskare.

5 LUKSUZNIH KREMA KOJE ČINE DA STARITE UNAZAD: Beauty stručnjaci preporučuju moćne formule za brisanje bora i fleka
Lafayette 148 via Bestimage / Bestimage / Profimedia