Pripreme za spavanje razlikuju se kod svakoga. Dok neki uživaju u svojoj rutini nege kože od 12 koraka, drugi jednostavno čine the bare minimum pre nego što legnu. Ipak, čak i dok spavamo, većina nas želi da se oseća dobro i prijatno.

Mi biramo da se u tim trenucima prisetimo legendarne Marylin Monroe i njenog čuvenog citata: "Na spavanju nosim samo nekoliko kapi Chanel No 5 parfema".A sudeći po najnovijem "bedtime perfume" trendu na TikToku, korisnici ove mreže inspirisali su se nečim sličnim.

S obzirom na to da je miris višedimenzionalno čulo, zagovornici korišćenja posebnog parfema za spavanje tvrde da to nam može pomoći da se umirimo i lakše utonemo u san. Stavljanjem parfema ujutru i uveče, započinjete i završavate dan na isti način, što stvara lep ritual. Kada birate kako želite da počne i završi vaš dan, trebalo bi da razmislite o tome kako koji miris čini da se vi osećate.

Šta čini određeni parfem pogodnim za san?

Osnivačica parfemske kompanije Ashley Boyce i njen poslovni partner istraživali su šta je to što potrošači traže od parfema za spavanje i otkrili su da se preferencije ljudi poklapaju s onim što pojedinac želi da postigne svojom rutinom spavanja, bilo da je to opuštanje, bolji san, smanjenje anksioznosti ili nešto drugo.

Na šta treba obratiti pažnju kod izbora parfema za spavanje?

Pri pronalaženju savršenog mirisa za spavanje, trebalo bi da uzmete u obzir nekoliko stvari. Poznavanje ličnih preferencija za mirise najvažnija je stvar koju treba zapamtiti. Da li volite sveže i drvene note? Slatke i voćne mirise? Kombinacije su beskrajne, pa je ključno razumevanje vašeg ukusa i onoga što volite.

Takođe morati biti svesni kako određeni mirisi reaguju u dodiru sa vašom kožom. Na kraju, poznavanje toga koliko intenzivno želite da osetite miris pomoći će vam da odaberete koncentraciju koju treba tražiti, bilo da je to parfemska voda, toaletna voda ili kolonjska voda.

U nastavku, pronađite sedam nežnih parfemskih predloga za noć koji mogu da učine vaš san još lepšim iskustvom.

Chanel Chance Eau Fraîche

Najnežniji iz Chanel Chance edicije, Eau Fraîche je svakako među našim omijenim laganim, a svežim parfemima. Note jasmina su tu kako bi doprinele elegatnom i sofisticiranom osećaju. 

Chanel-CHANCE-EAU-FRAÎCHE-Bedtime-Perfume - Copy.jpg
Chanel 


Caron Musc Oli

Musc Oli je harmonija drva, mošusa, svežine i intenziteta koja oslobađa neverovatno osećanje spokoja i udobnosti. Možemo da kažemo i da je ovo idealan parfem za provođenje vremena kod kuće. 

CAR71250-1-Caron_Musc_Oli_100ml_EDT_1_jpg.jpg
CARON 

Diptyque - Eau Rose

Radije birajte toaletnu vodu jer je ona "lakša" od parfemske, a ova sa potpisom kuće Dyptique jedna je od najsofisticiranijih i nežnijih mirisnih nota za koje znamo. Dajte nam par svilene pidžame i spremni smo!

Diptyque-Eau-Rose-Bedtime-Perfume - Copy.jpg
Diptyque 

Gourmand by Urban Outfitters - Chai Épicé

Kao šetnja kroz šumu s šoljom tople čaja od čaja, Chai Épicé iz Gourmand kolekcije Urban Outfitters sigurno će opustiti vaša čula dok se pripremate za slatke snove. S cvetnim notama koje vrebaju ispod površine, ovaj parfem je poslastica za nos i um. 

Gourmand-Chai-Epice-Bedtime-Perfume.jpg
foto: Urban Outfiters 

Le Labo - Labdinum 18

Želite mirisati sveže, čisto i puno mladosti? 'Labdinum 18' iz Le Labo je parfem za kojim tragate. Puderast i mošusan, ovaj miris evocira osećaj koji imamo nakon duge, tople i opuštajuće kupke.

Le-Labo-Labdanum-Bedtime-Perfume.jpg
Le Labo 

Neom - Perfect Night’s Sleep Mist

Savršen san nadohvat je ruke sa ovim Neomovim mistom. Specijalno napravljen za mirisanje svega: od jastuka do posteljine, ovaj proizvod ima snažne drvene i cvetne note uz koje ćete lagano poželeti da zatvorite oči i spokojno odmorite. 

Neom-Perfect-Nights-Sleep-Mist-Bedtime-Perfume.jpg
Neom 

Replica by Maison Margiela - Coffee Break

Inspirisan različitim vremenima i mestima, Replica parfemi obuhvataju različite arome i olfaktorne profile, ali Coffee Break ispunjava sve naše želje. Miris na neki način uspeva da bude i svež i uzbudljiv, ali istovremeno topao, začinjen i poznat.

Replica-Coffee-Break-Bedtime-Perfume.jpg
replica 

Izvor: ELLE/N.K.