Sa dolaskom proleća i novim talasom sveže i prekopotrebne energije, odlučili smo da unapredimo naše dnevne navike i rutine za barem jedan stepenik više (u svakom smislu). Kako nam je najjednostavnije (i najlepše!) bilo da promenimo svoju prolećnu rutinu nege kože - upravo smo od toga i počeli, i priznajemo da već primećujemo prilično vidljive rezultate.

U potrazi za savršenom kožom, često se suočavamo s nizom izazova koji mogu uticati na izgled našeg lica. I dok tržište obiluje izvrsnim proizvodima za negu, svesni smo da neki od naših svakodnevnih navika mogu sabotirati sve druge napore koje ulažemo.

Stoga, da bismo zaista postigli sjajan izgled kože, najpre se moramo osloboditi se loših navika koje mogu štetiti koži. U nastavku kojih pet stavki utiče na izgled i kako da ih ispravite radi postizanja zdravije i sjajnije kože.

Prekomerna eksfolijacija

Prva na listi je prekomerna eksfolijacija. Ako previše pilingujete kožu, to može biti veoma štetno. I da, i meni se dešavalo da prečesto radim piling (pogotovo u periodima kada je koža suvlja nego inače). Međutim, od kada koristim blaže proizvode i to samo jednom ili dva puta nedeljno, primetila sam ogromnu razliku u tome kako moja koža izgleda.

Piling-6634660.jpg
PEXELS / VLADA KARPOVIC 

Preskakanje pravilnog čišćenja

Svima nam se dogodilo. Kasno je, ceo dan ste proveli van kuće, a sve što sada želite jeste da se uvučete u krevet te odlučujete da preskočite kompletno čišćenje u korist tufera i malo micelarne vode. Iako dvostruko čišćenje nije uvek neophodno, lično koristim ulje za čišćenje očne zone, zatim gel/penu, te nakon toga prelazim preko lica blaznicom natopljenom tonerom. Kada ona ostane čista, znam da je posao dobro urađen.

shutterstock_1348603736.jpg
Shutterstock 

Nedostatak unutrašnje hidratacije

Često smo toliko usredsređeni na korišćenje hidratantnih proizvoda u našoj rutini nege kože da ne razmišljamo o hidrataciji našeg tela iznutra. Ukoliko vam je koža suva, preispitajte se koliko ste čaša vode popili tog dana. Veoma je važno hidrirati se, a to možete činiti tako što ćete konzumirati dovoljno vode, čaja, vode sa dodatkom limuna i krastavca...

pexels-los-muertos-crew-10042928.jpg
Pexels/Los Muertos Crew 

Korišćenje hemijskih konzervansa

Trudimo se da jedemo što zdravije, biramo organske namirnice (kada možemo), a da li ste razmišljali o tome koliko je konzervansa upotrebljeno u beauty proizvodima koje svakodnevno koristimo? Kada je reč o nezi kože, potrebno je da ne budete previše agresivni prema njoj te da vodite računa koje proizvode i sastojke koristite.

DA LI JE MASLINOVO ULJE ELIKSIR MLADOSTI ILI JOŠ JEDAN DOBAR MARKETINŠKI TRIK? Milica Bukumirović otkriva nam sve o tome
Profimedia 

Svakako da ne sugerišemo da bacite sve svoje proizvode za negu kože i koristite samo one koji su oslobođeni hemijskih konzervansa. Međutim, smatramo da postoji nešto važno u tome da birate čistije formule prilikom kupovine novih proizvoda ili da jednostavno budete svesniji koji se sastojci nalaze u proizvodima koje koristimo svakog dana.

Neredovno korišćenje zaštite od sunca

Poslednje, ali nikako manje važno, ukoliko to i dalje radite, bilo bi veoma važno da više ne preskačete upotrebu SPF-a. Ovo je možda i najvažniji korak. Bonus savet: kremu sa zaštitnim faktorom nanosite i na kožu vrata i šaka, budući da su ove regije podjednako izložene svakodnevnom uticaju UV zraka koji utiču na izgled kože i njeno (ranije) starenje.