#FragranceTok učinio je da toliki broj slabo poznatih mirisa postane globalna senzacija preko noći. Najbolji primer? Baccarat Rouge 540. Kreiran od strane Francis Kurkdjiana 2014. godine, parfem je kreiran u znak 250. godišnjice brenda kristala Baccarat, sa čudesno drvenastim, cvetno-ćilibarnim akordima, podjednako transparentan, bogat i intenzivan istovremeno. Prvobitno je izašlo limitirano izdanje, ali zbog potražnje, ovaj parfem postao je stalni deo ponude.

Dugo je bio miris koji poseduju samo najveći kolekcionari parfema, delimično zbog cene (70ml košta 369 dolara), ali i zato što je Maison Francis Kurkdjian kuća niche parfema, međutim njegova jedinstvena kompozicija - šafran, jasmin, ambergris - učinila je da eksplodira na društvenim mrežama, okarakterisan kao parfem koji miriše na novac i strast.

Nepisano pravilo jeste da viralne parfeme karakterišu jedinstvenost i dugotrajnost, a to najčešće obezbeđuju neki novi, neočekivani i ne tako komercijalni mirisi. U nastavku otkrijte 8 parfema koje ćete obožavati ako ste ljubitelji Baccarat Rouge-a - oni nisu njegove kopije, već pripadaju istom tipu mirisa i efekta koji ostavljaju za sobom.

 Byredo Velvet Haze

Inspirisan slobodnim duhom šezdesetih godina, Velvet Haze je opojan i začinjen. Mešavina kokosove vode, kakaa, pačulija i ambreta, čini da je topao na početku, a zatim ostavlja zadimljeni, začinjeni trag. 

8-4.jpg
Byredo 

 YSL Libre

Libre je dokaz da ne morate da tražite neobične mirise da biste ostavili utisak. Začinjen i seksi, u pitanju je odvažan cvetni miris koji objedinjuje crnu ribizlu, gorku pomorandžu, lavandu, kedrovinu i vanilu. Nije težak ili nametljiv, ali ima snagu koja je veoma privlačna. 

11.jpg
YSL 

Mugler Angel

Angel je jedan od kultnih Muglerovih parfema. Ime iste osobine kao Baccarat - miriše skupo, jedinstveno, luksuzno. Ženstven je, nema primesa unisex nota. I što je najvažnije, ističe se u gomili (zbog pralina i pačulija).

RWL-31.jpg
Mugler 

Maison Crivelli Patchouli Magnetik

Kako opisati Patchouli Magnetik? Mlečan, sladak i samouveren, ovaj parfem miriše kao letnja oluja. Težak je i prožet senzualnim pačulijem, ali bela breskva i gardenija mu dodaju slatku svežinu. Nije za svakoga, ali ako vam de dopadne, njegov ste večni fan.

1-6.jpg
Maison Crivelli 

CHANEL Gardenia

Gardenia iz CHANEL-ove kolekcije Les Exclusifs je kremast, luksuzan i dugotrajan miris. Miriše na leto - ali ima senzualan, nektarasti kvalitet koji mu daje dubinu. Zanimljivo je da je napravljen u čast kamelije, cveta koji je bio omiljeni cvet Coco Chanel.

10-2.jpg
Chanel 

Louis Vuitton Fleur du Désert

Ljubitelji amber kategorije će obožavati Fleur Du Désert. Otvara se notama meda i cimeta, pre nego što se umiri do dimne cvetne osnove (zamislite jasmin, oud, ružu). Raskošan i hrabar, to je tumačenje parfimera Jacques Cavallier-Belletruda.

4-6.jpg
Louis Vuitton 

Editions de Parfums by Frédéric Malle Rose & Cuir

Ako volite ružu, ovo bi mogao da bude vaš omiljeni parfem svih vremena. Njegovu kompleksnost podstiču note kože i vetivera, zbog čega ima zemljani prizvuk. Takođe, dugo ostaje na vašoj odeći, a ujedno i svedoči da cvetni mirisi ne moraju da budu nežni i suptilni.

7-4.jpg
Frederic Malle 

Costa Brazil Aroma

Ono što je jedinstveno kod Arome jeste to što nema gornje note, pa se odmah po nanošenju na kožu oseća topao zagrljaj. Smolast i drvenast, inspirisan je drvećem amazonske prašume. Pripremite se za komplimente!

12.jpg
Costa Brazil 

 Izvor: ELLE/T.Đ.