Većina nas je sigurno osetila promene na svom licu u toku različitih faza menstrualnog ciklusa na jedan ili drugi način. Znamo da hormoni tokom našeg mesečnog ciklusa mogu prouzrokovati različite probleme sa tenom, zbog čega najčešće i na prvom mestu primećujemo iznenadne bubuljice duž naše brade kada nam se bliži početak menstruacije.

Ali, osim predmenstrualnih bubuljica, koliko zapravo znamo o tome šta se dešava iza scene tokom jednog ciklusa? Baš kao što se fluktuacija hormona direktno odražava na ukupnu energiju, ona jednako utiče i na raspoloženje odnosno izgled naše kože. To je jedan od razloga zbog kojih možete da primetite da vam je koža nekada potpuno zdrava i hidrirana, a nekada suva i problematična.

"Hormoni imaju ogroman uticaj na vašu kožu", potvrđuje dr Natalie Getreu. Ali, hormoni nisu jedini krivci. Umesto toga, njihova prisutnost u telu može uticati na to koliko će vaša koža biti mirna. 

"Česta zabluda je da jedan hormon posebno izaziva prekomernu proizvodnju ulja i bubuljice", kaže stručnjak za negu kože Cigdem Kemal Yilmaz. "Zapravo je reč o disbalansu hormona. Disbalansi progesterona, estrogena i testosterona imaju sveopšti uticaj na vašu kožu; ili je čine izuzetno suvom, ili prekomerno masnom", kaže ona. Konkretno, "androgeni [ili seksualni] hormoni poput testosterona mogu izazvati prekomernu proizvodnju sebuma, dok visok nivo progesterona može zapušiti pore", kaže dr Natalie.

Razumevanje u kojoj je fazi ciklusa vaša koža i usklađivanje nege kože u skladu sa tim može držati stvari pod kontrolom. U nastavku, opisujemo četiri faze kroz koje prolazi naša koža u ciklusu od (okvirno) 30 dana. 

Dani 1-6:

Vaša koža može očekivati: Suvoću i upalu

Tokom menstruacije, možemo se osećati prilično iscrpljeno, što je zapravo i ono kako se naša koža oseća. "Tokom prvog dela menstrualne faze, nivoi progesterona i estrogena su niski", kaže Cigdem. "Nizak progesteron znači nisku proizvodnju ulja, dok nizak estrogen znači nisku funkciju kožne barijere", dodaje ona. Opadanje estrogena takođe može dovesti do "smanjenja zadržavanja vlage, pa koža može delovati suvo, zategnuto ili dehidrirano", kaže dr Natalie. Vaše telo će vam signalizirati gde se nalazite. "Možete osećati ‘grčeve’ ili kontrakcije. One su izazvane hormonskim supstancama zvanim prostaglandini, koji stimulišu mišiće u materici da se kontrahuju", nastavlja Cigdem. "Ali, pošto su prostaglandini na visokom nivou tokom ovog perioda, vaša koža je podložna upalama", objašnjava Cigdem.

pexels-nana-307954832-20811446.jpg
pexels / nana 

Što se tiče usklađivanja nege kože, dermatološkinja nastavlja: "Preporučila bih da se fokusirate na povećanje nivoa hidriranosti kože, koristeći sastojke poput hijaluronske kiseline, poliglutaminske kiseline i uree. Takođe ćete želeti da se posvetite odbrani kožne barijere, koristeći ceramide i pantenol, i izbegavanjem preterane upotrebe pilinga, jer će je to dodatno oštetiti”, kaže Cigdem.

Folikularna faza

Dani 7-14

Vaša koža može očekivati: Balans

Kako ulazite u folikularnu fazu, stvari će početi da se smiruju i balansiraju. "Sledeća faza ciklusa je ona u kojoj se telo priprema za ovulaciju", kaže Cigdem. "Nivoi estrogena će se povećati (kao i funkcija vaše kožne barijere), a koža postaje uravnotežena. Hijaluronska kiselina i sinteza kolagena takođe se povećavaju u ovom trenutku, pa će koža biti na putu da izgleda i oseća se bolje", dodaje ona.

U pogledu nege kože, ona dodaje:"Savetujem da održite hidrataciju kože koristeći proizvode bogate hijaluronskom kiselinom ili poliglutaminskom kiselinom, kao i podstaknete sintezu kolagena uključivanjem krema ili seruma s peptidima", kaže Cigdem. Ali, to je takođe prilika da malo eksperimentišete, ne narušavajući previše ravnotežu kože. "Ovo je idealno vreme da isprobate nove i popularne proizvode, dok radite na održavanju prirodnog sjaja", savetuje dr Natalie. Vitamin C je odličan za to.

pexels-jonathanborba-15134382.jpg
pexels / jonathan borba 

Faza ovulacije

Dani 14-16

Vaša koža može očekivati: Da bude u svom najboljem izdanju

Vrhunac i sjajan izgled kože je divan (i prolazan) trenutak koji se dešava negde oko sredine ciklusa, tokom faze ovulacije. "Nivoi estrogena su na vrhuncu, pa je kožna barijera jaka, a koža je hidrirana i puna. Nivoi progesterona su niski, tako da je i proizvodnja ulja smanjena", kaže Cigdem.

Možete sebi priuštiti korišćenje malo jačih proizvoda:"Iskoristite ovaj period regeneraciju ćelija, smanjenje pojave znakova starenja i održavanje zdravog sjaja", kaže Cigdem. "Pokušajte da uključite sastojke poput retinola, PHA (polihidroksi kiseline) i glikolne ili mlečne kiseline – ali ne sve odjednom – u vašu negu", kaže ona.

Lutealna faza

Dani 16-30

Vaša koža može očekivati: Pogoršanje

pexels-cottonbro-6542718.jpg
pexels / cottonbro 

Nažalost, lutealna faza je period kada stvari počinju izgledati pomalo problematično. "Poslednje dve nedelje ciklusa mogu da prouzrokuju određene probleme s tenom. U ovoj fazi, nivoi progesterona se povećavaju, što znači da koža proizvodi visok nivo ulja. Bićete skloni bubuljicama tokom ove faze, pa je važno fokusirati se na kontrolu sebuma", kaže Cigdem.

Izvor: ELLE/N.K.