Koliko puta ste snažnim i nepokolebljivim držanjem morale da zamaskirate bol tokom menstrualnog ciklusa? Pisanje mejlova, sastanci sa klijentima i planovi sa kolegama odvijaju se kao u najredovnijim okolnostima dok u donjem delu stomaka nosite žarište bolova - naročito prva tri dana menstruacije. 

Do sada, to je bilo nešto što zaposlene žene jednostavno moraju da podnesu - uz dobru dozu paracetamola i s osmehom na licu. Ipak, čini se konačno dolazi neko drugačije, osvešćenije i znatno više blagonaklono vreme za žene - makar u drugim državama sveta.

Prethodnih godina bilo je govora o tzv. odsustvu za menstruaciju, međutim, znatno više u teoriji nego u praksi. Činilo se da je ovo realnost nekog dalekog sveta - menstrualno odsustvo za sada odobravaju Japan, Južna Koreja, Indonezija i Zambija. Sve do juče kada je Španija najavila da se vrlo verovatno pridružuje ovoj inicijativi. 

Naime, ženama koje pate od jakih menstrualnih bolova biće dozvoljena do tri slobodna dana u mesecu, u skladu sa planiranim reformama koje bi španska vlada trebalo da potpiše sledeće nedelje.

Ako bude usvojen, nacrt reforme bi Španiju učinio prvom zapadnom, kao i evropskom, zemljom koja je ženama dala zakonsko pravo na odsustvo tokom menstruacije, što znači da bi im bio zagarantovan odmor. Špansko ginekološko i akušersko društvo navodi da otprilike jedna trećina žena pati od jakih bolova - dismenoreje. Simptomi dismenoreje uključuju iscrpljujuće glavobolje, dijareju i groznicu.

U Španiji se uvode tri slobodna dana za žene tokom menstruacije.
Unsplash/S L Se3 

Angela Rodriguez, državni sekretar za ravnopravnost, objasnila je za novine El Periodico misaoni proces koji stoji iza nacrta reformi: „Ako neka žena ima bolest sa ovakvim simptomima odobrava joj se privremeni invaliditet, pa bi isto trebalo da bude i sa menstruacijom – treba joj omogućiti da ostane kod kuće“, objasnila je ona. „Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija“, nastavila je ona. „Ne govorimo o blagoj nelagodnosti, već o ozbiljnim simptomima kao što su dijareja, jake glavobolje, temperatura“.

Predloženi planovi stoje uz druge delove progresivnog ženskog zdravstvenog zakonodavstva: uključujući planove za uklanjanje PDV-a sa higijenskih uložaka i tampona u supermarketima (AKA 'porez na tampone', nešto što je već uvedeno u Velikoj Britaniji) pošto su ovi sanitarni materijali u Španiji već besplatni za žene u marginalizovanim društvenim sredinama.

Španska vlada takođe planira da učini dostupnijim još jedan aspekt zdravstvene zaštite žena - abortus. Nacrti politike uključuju: ukidanje uslova da 16 i 17-godišnjakinje koje traže abortus moraju da imaju dozvolu roditelja i garantovanje brzog pristupa prekida trudnoće u državnim bolnicama.

Dok bodrimo Španiju, pitamo se - zašto je ono o čemu maštamo, a sve žene žene trebaju, u 21. veku i dalje realnost samo nekih retkih zemalja?