Brojni saveti vezani za negu kože pre prvih letnjih izlaganja suncu su dostupni. Svi imaju jedinstvenu ulogu – da nas podsete koliko je nega kože pre izlaganja suncu važna, kao i kako da uz mini svakodnevnu rutinu pripremimo kožu za zdravu preplanulost. Sada je savršen trenutak da, ako već niste, započnete sa primenom nekih od saveta kako bi vam koža bila zahvalna.

Kako pravilno pripremiti kožu za sunce?

1. Koristite nežan, hidratantni piling

Prvi korak u pripremi kože je hidratantni piling - nežno tretiranje kože kako biste uklonili mrtve ćelije, hidrirali epidermis i probudili cirkulaciju kože. Ovo je značajan korak budući da piling omogućuje da se preplanulost zadrži na savršeno očišćenoj koži i na taj način sprečava ljuštenje kože jer je koža osvežena. Odaberite piling koji odgovara vašem tipu kože, a ako niste, probajte crni sapun. Masirajte kožu rukavicom ili četkom za piling, zatim temeljno isperite.

Piling-6634660.jpg
PEXELS / VLADA KARPOVIC 

2. Nahranite kožu kozmetikom bogatom beta-karotenom

Sredstva za negu kože bogata vitaminom A i beta-karotenom, kao što je ulje šargarepe, savršeni su prirodni pojačivači za proizvodnju melanina. Stoga se nekoliko nedelja pre izlaganja preporučuje nanošenje ovog prirodnog ulja ujutro i uveče na celo telo i lice kako bi se stimulisala blistavost kože. Takođe, ulje deluje i kao vrlo korisna nega za posle sunčanja, pomažući da vaša preplanulost duže traje. Dobro je znati i za proizvode na bazi urukuma, semenki koje su 100 puta bogatije karotenoidima od šargarepe. Prirodno sastavljen od cinka, bakra i selena, deluje protiv starenja kože i podstiče proizvodnju kolagena. U kombinaciji s uljem koštica kajsije, poznatom po zdravoj pripremi kože za sunce, ova dva sastojka garantuju zlatnu preplanulost.

shutterstock_2326155667 (1).jpg
Shutterstock 

3. Važno je i šta jedete

Konzumacija voća i povrća koje je prirodno bogato beta-karotenom može pomoći vašoj koži da prirodno zdravo potamni. Beta-karoten je važan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i smanjuje oksidativni stres za kožu, čime se ograničavaju oštećenja uzrokovana UV zracima. Kako biste povećali dozu beta-karotena, usredsredite se na sledeće namirnice: papriku, batat, dinju, šargarepu, kajsiju, paradajz i zeleno lisnato povrće, poput kelja ili spanaća.

 Izvor: ELLE/N.K./Storybook