Užasna istina: Možete da uništite kožu i ostavite potpuni haos na vašem licu. Strašnija istina: Možete to da učinite dok pokušavate da popravite izgled svoje kože.

Dva eksperta za kožu, Renée Rouleau koja vodi računa o koži poznatih, i dermatolog Rachel Nazarian, govore o tome koje su najčešće loše navike koje žene sprečavaju da imaju ten iz snova. I nije u pitanju koža, u pitanju smo mi. 

Samostalno kopkanje po licu

Podsetnik: Vi niste dermatolog i ne bi trebalo sami da cedite bubuljice, mitisere ili bilo šta drugo na vašem licu. To je jedan od najvećih napada koji može ostaviti trajne efekte na koži.

„Što više pokušavate da manipulišete neodstacima na površini, oni se zapravo pogoršavaju ispod površine kože“, objasnila je Rachel Nazarian. „Rezultat su ožiljci i diskoloracija na koži, koja može trajati mesecima, ako ne i zauvek.“

Previše pilinga

Vaša koža nije u stanju da podnese previše onoga što je u osnovi dobro za nju, pogotovu ne kada je reč o pilingu. Savet Renée Rouleau? Koristite dobar piling štedljivo. „Možete da ga koristite sedam dana, pa da narednih sedam pravite pauzu“, rekla je ona. „Danima kada ga ne koristite, negujte nove ćelije kože hranljivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.“

Previše umivanja

Pranje lica je još jedna navika čišćenja lica koja može da se pretvori u problem ukoliko to radite previše često. Nemojte da zaboravite da je vaša kože delikatan organ, pa je zbog toga važno da vodite računa o tome šta stavljate na nju i koliko često.

„Najčešća greška je korišćenje previše jakih proizvoda za pranje lica koji otklanjaju prirodnu masnoću i remete idealnu PH vrednost kože“, rekla je Dr. Nazarian. „Hronično pranje lica previše često, izaziva isušenost i pukotine na koži koje dovode do lakše mogućnosti inficiranja, upalnih stanja poput ekcema, ali i preranog starenja kao što su sitne bore i linije.“

Da biste se osigurali da ne isušite kožu previše, za početak odredite vaš tip kože i pogledajte proizvode koji će hidrirati i nežno očistiti lice. 

Korišćenje istih proizvoda stalno

Koži su potrebne različite stvari tokom godine. Četiri godišnja doba izazivaju različite reakcije na koži, pa bi zbog toga trebalo da obratite pažnju koje proizvode koristite zimi, a koje leti.

Zimi bi fokus trebalo da vam bude na hranljivim proizvodima i onima koji hidriraju, a prolećno čišćenje bi trebalo da bude dubinsko, da oživi kožu nakon zime. Nakon proleća sledi leto, gde fokus treba da bude na zaštiti kože od sunca, proizvodima sa faktorom i antioksidantima, koji imaju moćne zaštitne kvalitete. Proizvodi trebaju da budu lagani s obzirom na prirodnu vlažnost u vazduhu. Dok bi na jesen bilo dobro da pojačajte korišćenje pilinga da bi se pročistile mrtve ćelije kože nastale od štetnog UV zračenja.

Razvlačenje kože oko očiju

Na ovom delu lica je koža najtanja, što je čini najdelikatnijim delom lica, a to znači da ona prva pokazuje znakove starenja – budite nežni prema njoj.

„Razvlačenje kože oko očiju tokom šminkanja ili agresivni potezi tuferom tokom skidanja šminke mogu da učine da kože počne da gubi kolagen i elastična vlakna, što će stvoriti vidne linije i bore“, objasnila je Renne Rouleau. „Uvek nanosite kremu za područije oko očiju domalim prstom (jer je najslabiji) i koristite nežne pokrete i izbegavajte trljanje i razvlačenje.

Ne korišćenje kreme za sunčanje

Nema tajne u tome da je sunčanje jedna od najgorih stvari koju možete da učinite vašoj koži. “Svako sunčanje, čak i najmanje tamnjenje je znak oštećene kože”, objasnila je Dr. Nazarian. “Sa ponovljenjim izlaganjem UV zračenju, ćelije kože mogu da mutiraju, izazivajući rak poput melanoma. Ako to nije dovoljno loše, hronična radijacija i sunčanje uzrokuju starenje kože, stvarajući bore, braon fleke i neujednačen ten.”

Kada je reč o zaštiti, ona treba da se koristi na dnevnom nivou ukoliko želite da sprečite pojavu bora ili raka kože. “Svakog dana u godini, bez obzira da li je napolju kiša ili sunce, štetni UV zraci prolaze kroz prozor vašeg doma, automobila ili kancelarije”, rekla je Dr. Rouleau. “Budite sigurni da vaša hidratantna krema ili puder sadrže zaštitini faktor. Nemojte da zaboravite da je najbolji proizvod protiv starenja kože – krema za sunčanje.”

Pušenje

Ukoliko vam je potreban još jedan razlog da prestanete da pušite, znajte ovo: Vaša koža će vam biti veoma zahvalna. Osim što uzrokuje starenje, pušenje nije dobro po zdravlje ni u kom smislu. “Pušenje cigareta povećava rizik od skvamoznih ćelija raka kože, opasnog raka koji može da metastazira i napreduje ukoliko se ne otkrije na vreme”, upozorila je Dr. Nazarian.

Zanemarivanje

Samo čišćenje kože nije dovoljno da zadovolji sve njene potrebe. “Koža zahteva dnevnu hidrataciju, dnevnu zaštitu od sunca i godišnji pregled u cilju prevencije raka. Rak kože najčešće može da se tretira i izleči ukoliko se otkrije na vreme. Nema razloga da ne vodite računa o njoj.”