Već godinama unazad, masna hrana je neprijatelj broj 1 za zdrav i otporan organizam. Međutim, u poslednje vreme šećer postaje ozbiljan konkurent, a veliki broj stručnjaka ga upoređuje sa štetnim dejstvom duvana!

“Šećer je nov duvan," izjavio je Simon Capewell, profesor na kliničkom odeljenju za epidemiologiju na Univerzitetu u Liverpulu. “Gde god da se okrenete, sokovi sa previše šećera i junk hrana su tu, na svakom koraku i vrše pritisak na roditelje, ali i decu da ih konzumiraju jer industriju zanima samo profit, a ne zdravlje čoveka.“  

Gojaznost je bolest našeg sveta koja sa sobom donosi i rizik da će osoba da oboli od još nekih daleko gorih bolesti. Pokazalo se upravo da velika količina šećera nas čini gojaznim a ne mast, naglasio je Simon.  

Dermatolog Dr Stefanie Williams, autorka knjige Future Proof Your Skin je za britanski ELLE izjavila da je ‘šećer poslednja legalna droga koja postoji na tržištu’ i da previše šećera izaziva oksidativni stres, povećava rizik od upale i ubrzava starenje (ne samo kože, već i celog tela.)

Nova studija je potvrdila da visok nivo šećera u krvi kod osobe utiče na to da ona izgleda starije od osobe sa niskim nivoom šećera. Najnoviji dokazi pokazuju da šećer može da utiče i na životni vek. Na našoj koži, šećer ima negativno dejstvo tako što u reakciji s kolagenom formira ADG, odnosno dovodi do smanjena kvaliteta spoljašnosti vlakna kolagena.

Studija je takođe pokazala da veliki broj ljudi zapravo ne zna koliko šećera se nalazi u nekim slatkišima, pa je tako mnoge iznenadila činjenica da pojedine čokoladice sadrže količinu šećera jednaku dozi od osam kašičica šećera, dok supa od paradajiza iz kesice sadrži četiri kašičice.