Đumbir (lat. Zingiber officinale) je višegodišnja začinska biljka iz porodice Zingiberaceae, najčešće se koristi u jelima orijentalne kuhinje, a u medicini je poznat već vekovima. 

Đumbir je višegodišnja zeljasta biljka debelog granatog rizoma. Stabljika je obavijena lisnim rukavcima. Cvetovi su sakupljeni u klasove. Brakteje su žuto-zelene a cvetovi ružičasti. Samoniklo raste u jugoistočnoj Aziji, odakle je karavanima, još u antičko vreme, prenošen u Malu Aziju.

Spada u najstarije orijentalne začine koji su stigli u Evropu početkom srednjeg veka. Danas se gaji u tropskim regionima širom sveta.

Najčešće koristi u kuvanju i pripremi kolača, a nešto ređe za olakšavanje zdravstvenih problema. On ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva..Od njega se koristi rizom koji je prijatnog mirisa i oštrog ukusa. 

Rizom je mesnat, na preseku svetlo žut, sadrži skrob, smole i etarska ulja.

Na istoku je uobičajen začin u jelima dok se na zapadu češće koristi za poslastice. U azijskim sistemima lečenja upotrebljava se protiv smetnji u varenju, protiv povraćanja i kao stimulans. Istraživanja su pokazala da je izuzetno delotvoran kod mučnine u toku putovanja. Ekstrakt đumbira dodaje se nekim osvežavajućim ili fermentisanim pićima.

Ostala lekovitna svojstva đumbira pročitajte OVDE