Profesor pozitivne psihologije Tal Ben-Shahar s Harvarda i psihološkinja Dr. Kelly McGonigal sa Stanforda potvrđuju kako od stresa ipak ima koristi za našu dobrobit.

“Ako vidite stres kao loš, katastrofalan, i nešto što treba da izbegavate po svaku cenu, svaki put kad se nađete u stresnoj situaciji, to će imati vrlo negativan uticaj na vas. Ako ga vidite kao nešto što vas može učiniti otpornijom, tada ćete ga doživeti poprilično drugačije.”, objašnjava Ben-Shahar.

Dr. Kelly McGonigal napisala je knjigu “The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You and How to Get Good at It” (Dobra strana stresa: Zašto je stres dobar za nas i kako ga nadvladati) gde tvrdi kako bolji stav i veća svest o tome što se događa u našim telima tokom “borbe”, dovodi do boljeg, iako još uvek stresnog života, jer kako Ben-Sahar potvrđuje, a i istorija čovečanstva, stres je u životu neizbežan.

Glavni problem kako kažu, nije stres, već manjak oporavka od njega. Kako se lakše nositi s njim donosimo u nekoliko zanimljivih saveta stručnjaka.

Promenite percepciju stresne situacije

Naravno, stres je za svaku osobu drugačiji, ali kako se nosimo sa njim zavisi uveliko o našoj subjektivnoj interpretaciji objektivne situacije. Studije pokazuju drastičan pomak u rezultatima kada pojedinci gledaju na stres kao na mogućnost ličnog napretka, nego kao preteću situaciju.

Učite iz stresnih situacija

Ne samo da stres uzrokuje porast adrenalina i dopamina, koji potiču kretanje krvi i kiseonika kroz telo, podstičući razbuđivanje i fokus, kao i otpuštanje hemikalija koje obnavljaju ćelije, sintezuju proteine i poboljšavaju imunitet. Ona takođe podstiču telo da proizvodi više DHEA, hormona povezanih s rastom mozga.

Znajte kada stres treba da isključite

Uvažavanje ideje stresa je ključno, ali podjednako je važno da znate kada se isključiti kada je to moguće, kaže Ben-Shahar. Za uspešne i srećne ljude tvrdi da su to oni koji umeju između svojih brzih života sebi da osiguraju periode opuštanja, bilo da je to kvalitetan san ili ono što on naziva ” Ostrvom duševnog zdravlja” što su periodi kada se distanciramo od tehnologije.

izvor: Elle Croatia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/