Dve jabuke dnevno mogu da smanje rizik od srčanog udara, tvrde naučnici.

Grupa ljudi koja ima povišen holesterol jela je po dve jabuke na dan, osam nedelja, a njihov holesterol se smanjio za 4 odsto, prenosi dailymail.co.uk.

To pomaže kod smanjenja rizika od srčanog udara do kojeg dolazi kada holesterol začepljuje arterije. 

Unosite i više vlakana, i jednu vrstu vlakana koja podstiče bakterije u crijevima što može smanjiti kolesterol.

Takođe, lekari su otkrili da ljudi koji su jeli jabuke na dnevnoj bazi imaju opuštenije krvne sudove. Sličan efekat ima i konzumiranje crnog vina i čaja.

Polifenoli i vlakna koji se nalaze u jabukama su veoma važni i podstiču dobre bakterije u crevima za proizvodnju masnih kiselina kratkog lanca koje mogu da smanje proizvodnju holesterola u jetri.

Iako je ovo daleko manje od učinka uzimanja statina, lekova koji tipično smanjuju holesterol za 30 do 55 odsto, ova mala promena ishrane još uvek može da pomogne u smanjenju rizika kod kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Stil/Večernji.hr