Na tržištu suplemenata, u poslednjoj deceniji posebno se istakao kolagen. Njegova popularnost je toliko velika da se većina nas, barem u jednom trenutku zapitala da li nam je ovakva nadoknada potrebna? Verovatno ste čuli i za neke od zdravstvenih blagodeti koje ova supstanca može da ima. Ali, šta je zapravo kolagen, kako radi i koji tip kolagena je najefikasniji?Odgovore donosimo u nastavku!

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, čineći osnovni okvir naših tkiva i ćelija. On igra vitalnu ulogu u održavanju strukturalnog integriteta kože, kostiju, vezivnog tkiva, tetiva i hrskavice.

Na godišnji gubitak kolagena utiče nekoliko faktora, a pre svega životna dob. Naime, ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina se menja već od 25. godine, tako što se 1% ukupnog kolagena gubi na godišnjem nivou. Ovaj strukturni protein održava kožu čvrstom i podignutom, dok njegov gubitak doprinosi razvoju finih linija i bora, gubitku volumena i opuštenosti kože, a sa druge strane, tu je i nepovoljni uticaj na zglobove.

pexels-sora-shimazaki-5938597.jpg
pexels / sora shimazaki 

Postoji 29 različitih tipova kolagena, među kojima se izdvajaju tri najvažnija:

  • Tip 1: Nalazi se u koži, tetivama, kostima i vezivnom tkivu i čini 90% kolagena u telu
  • Tip 2: Prisutan je u hrskavičnom tkivu i ključan je za zdravlje zglobova.
  • Tip 3: Nalazi se u koži, krvnim sudovima, unutrašnjim organima i mišićima.

Uloga kolagena u telu

Njegova glavna uloga u vezivnom tkivu je da ga učini čvrstim i otpornim na istezanje. Takođe igra važnu ulogu u zdravlju zglobova i kostiju, omogućavajući glatko i bezbolno kretanje. Kolagen je važan i za krvne sudove, održavajući njihove zidove elastičnim i stabilnim, a takođe doprinosi zdravlju kose i noktiju.

Kako se pije cink.
Pexels/Ready Made 

Kolagen kao dijetetski suplement

Na tržištu je dostupno mnogo kolagen prahova, ali kako izabrati pravi? Različiti izvori kolagena pružaju različite tipove kolagena. Dva najčešća proizvoda su morski kolagen i goveđi kolagen.

Morski kolagen

Morski kolagen (marine collagen) se dobija iz krljušti i kostiju ribe, uglavnom iz hladnovodnih riba kao što su bakalar ili grdobina. Ima male molekule i najviše liči na ljudski kolagen, što ga čini lako apsorbujućim. Sadrži uglavnom tip 1 kolagena i male količine tipa 3, što ga čini idealnim za poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože, kose i noktiju.

pexels-merve-390169082-18017909.jpg
pexels / merve 

Goveđi kolagen

Goveđi kolagen (bovine collagen) se dobija iz kože, kostiju i tetiva goveda. Sadrži visok procenat tipa 1 kolagena i nizak procenat tipa 3, ali molekuli su nešto veći, što smanjuje njegovu bioraspoloživost. Međutim, ima jači pozitivan efekat na gustinu kostiju.

Izbor pravog kolagena zavisi od vaših specifičnih potreba. Ako je vaš cilj poboljšanje hidratacije i elastičnosti kože, morski kolagen je bolji izbor. Vidljivi rezultati se mogu očekivati nakon 12 nedelja redovnog unosa od oko 2,5 g. Goveđi kolagen je bolji za jačanje gustine kostiju.