Letnji dani zrače posebnom atmosferom jednostavnosti i bezbrižnosti. Ipak, i dok boravimo u tom osećaju nesputanosti i lakoće postojanja, često ne želimo da se odreknemo (minimalne) doze šminke. A da bi ona izgledala postojano i u toplim danima, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih pravila. Zaboravite na teške teksture i gustu pokrivenost! Leti se prednost daje laganim formulama sa efektom sjaja, prirodnosti i svežine. U razgovoru za L'Officiel, tri poznata makeup artista otkrili su svoje profesionalne tajne za besprekoran letnji beauty look.

Prenosimo ih u nastavku!

Makeup artist: Mario Dedivanovic

Jedan od najuticajnijih makeup umetnika na svetu, postao je poznat po svom radu sa Kim Kardashian. Evo njegovih preporuka: "Za savršen letnji makeup look, preporučujem korišćenje laganih, dugotrajnih tekstura. Počnite sa hidrirajućim prajmerom, koji će pomoći da vaša šminka duže traje na vrućini. Zatim nastavite sa podlogom sa SPF-om. Za svež izgled lica, koristite kremasti hajlajter na jagodicama i mostu nosa. Nanesite vodootpornu kremastu senku na oči, a za usne izaberite dugotrajni ili balzam-karmin. Ne zaboravite da fiksirate šminku laganim prozirnim puderom, posebno u T-zoni. I zapamtite, leti manje je više - fokusirajte se na prirodnu lepotu i sjajnu kožu."

Makeup umetnik: Patrick Ta

Patrick Ta je poznati makeup artist koji radi sa mnogim poznatim ličnostima, a njegove preporuke za postojan izgled šminke su sledeće:"Letnji makeup treba da bude lagan, svež i dugotrajan. Uvek počinjem sa dobrom hidratantnom kremom i zaštitom od sunca. Zatim nanosim laganu podlogu ili CC kremu, koja ujednačava ton, ali omogućava koži da diše. Da bih stvorio efekat sjajne kože, koristim kremaste teksture. Za obraze preferiram kremasto rumenilo koje se može nanositi prstima - izgleda prirodnije i stapa se sa kožom. Za oči koristim vodootpornu olovku za oči i maskaru. Za usne biram dugotrajne karmine ili sjajeve sa hidratantnim efektom. Završavam look sa laganim prskanjem setting spray-a da bi šminka trajala čitavog dana."

Makeup umetnik: Sam Visser

Sam Visser sarađuje sa Bellom Hadid, Irinom Shayk, Demi Lovato i mnogim drugim poznatim ličnostima, a ovo su njegovi insajderski saveti: "Leto je vreme za svežiji i svetliji makeup! Umesto klasične šminke, preferiram smelija i kreativnija rešenja. Mat karmini odlaze, zamenjuju ih svetli karmini i sjajevi za usne. Obožavam smelu crvenu, fuksija, neon nijanse... Još jedan letnji trend su rainbow smokey eyes. Na lice nanosim samo puder u prahu da fiksiram ton i matiram T-zonu. Koristim tečno rumenilo, sa svetlucavim završetkom ili u stiku sa difuznim sjajem."

Najbolji makeup umetnici znaju kako da istaknu prirodnu lepotu i stvore besprekoran letnji makeup koji kombinuje svežinu, lepotu i najnovije beauty trendove! Inspirišite se i eksperimentišite!

L'OFFICIEL/Elle/Natalija Knežević