Prošlo je dosta vremena od kada smo prestali da govorimo da je prirodno sušenje kose najbolji tretman. Godinama smo verovali u tu ideju, ali već neko vreme se govori o tzv. hidralnom umoru ili, drugim rečima, stresu kose koji izaziva previše vlage u njoj.

"Ukoliko pustimo kosu da se prirodno suši, dolazi do prekomernog upijanja vode unutar vlakana, proizvodeći kontrakcione i relaksacione pokrete koji uzrokuju podizanje kutikule i trenje između vlakana i unutrašnjeg dela kose. To čini da se kosa lomi, oštećuje i kovrdža", kaže Clara Fernandez, farmaceutkinja i stručnjakinja za negu kose.

Rešenje je sušenje fenom, ali na maksimalnoj temperaturi od 160 stepeni, kao i korišćenje putnih fenova s manjom snagom (ili onih luksuznih s Air Multiplier tehnologijom). 

"Dokazano je da ako sušite kosu na prirodnom vazduhu, ona se više lomi jer zadržava više vlage, krajevi su oštećeni i kosa može prestati da raste. Stoga je dobra alternativa da koristite putni fen sa prosečnom snagom od 1200 W, što je savršeno da kosa ne pati, ali uvek na adekvatnoj udaljenosti od 10-15 centimetara od kose", objašnjava. 

Značaj sušenja korena kose

Osim preporuke da koristite putni fen umesto tradicionalnog, stručnjaci insistiraju da posebno obratimo pažnju na sušenje korena kose.

Zapravo, ako ne želite da osušite celu kosu, uklanjanje vode s korena može biti bolja alternativa: "Koren kose uvek mora biti suv. Što suvlji, to bolje. Koža temena ima sopstveni sebum koji može biti pojačan ako upotrebljavamo neprikladne šampone i pretoplu vodu. Zato je važno ukloniti svu vlagu na tom području kako biste izbegli različite probleme: od mikrobiote temena do problema sa psorijazom ili kose koja nema volumen".

profimedia-0708901619.jpg
The Attico via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Koristite fen s difuzorom

Difuzor nije alat isključivo za kovrdžavu kosu. Snažno se preporučuje za sve koji žele prirodan i zdrav rezultat. "Difuzor ravnomerno raspoređuje toplotu i podržava prirodan oblik kose. Uvek kažem da se dobro feniranje radi na niskoj temperaturi", objašnjavaju.

A za one koji preferiraju da feniraju kosu bez korišćenja nastavka jer se tako brže suši, napominju: "Na ovaj način vazduh se kreće nekontrolisano i luta. Možda će se kosa brže osušiti, ali biće neuredna i zamršena".

Izvor: ELLE/T.Đ.