Sigurni smo da vam je poznato da su kolagenretinolaktivne supstance koje se nalaze na vrhu liste anti-age sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Oni efikasno pomažu u održavanju što boljeg stanja kože i preokretanju znakova starenja, koliko je to moguće. Presuda o tome šta je bolje koristiti nakon 50. godine zavisi uglavnom od vašeg tipa kože.

Zlatnih 50 godina, sa beauty aspekta svakako su velika prekretnica za kožu. I dok ste se u tridesetim i četrdesetim više fokusirali na održavanje prirodnih procesa, hidrataciju i podsticanje proizvodnje kolagena, nakon pedesete bi u vašojrutini trebalo da se nađu što aktivniji anti-age sastojci.

Proces obnove ćelija se usporava kako ulazimo u pedesete, ostavljajući izumrle ćelije na površini kože“, kaže dr Dendi Engelman, dermatolog. "Nakon pedesete dešava se mnogo hormonalnih promena, što takođe utiče na kožu. To je trenutak kada su fine linije, bore i opuštena koža dosta primetnije, jer telo proizvodi manje kolagena i elastičnost kože se smanjuje. Dehidratacija je takođe velika briga u ovom trenutku, jer vaša kožna barijera ide ka suvljoj. Dehidrirana koža će više istaći znake starenja, čineći bore istaknutim i naglašavajući neujednačenu teksturu “, kaže Engelman.

3 stvari koje možete da uradite kako biste ubrzali vaš metabolizam nakon 40. godine.
Profimedia 

Dobro osmišljena rutina nege kože može pomoći u svim ovim stvarima. Ako ste već savladali osnove (čišćenje, hidrataciju, zaštita od sunca), sada je vreme da uključite neke aktivne sastojke u svoju rutinu koji će vam pomoći da ubrzate obnavljanje ćelija i povećate proizvodnju kolagena

Uvođenje kolagena utiče na kožu na površinskom nivou. Ali retinol obnavlja i regeneriše kožu sa ćelijskog nivoa.

Retinol je zlatni standard u borbi protiv starenja i dermatolozi ga preporučuju za gotovo sve faze kože. To je zato što je vitamin A multitasker: podstiče obnavljanje kože, jača kožnu barijeru, povećava proizvodnju kolagena i zaglađuje fine bore. Retinol deluje tako što stimuliše proizvodnju fibroblasta i kolagenih vlakana i poboljšava elastičnost kože. Retinol je praktično "obavezan" u vašim 50-im ako ga već niste koristili. 

Kolagen i retinol daju najbolje rezultate kada se koriste na odgovarajućim tipovima kože. Ako već imate znake starenja i imate zrelu kožu, izaberite retinol. Ali, u kasnim 20-im i ranim 30-im, koristite kolagen da biste svojoj koži dodali sjaj. Možda će vas zanimati i da pročitate kompletan vodič o retinolu, kao i najveće greške pri koriščenju.

3 FRIZURE KOJE IMAJU EFEKAT FACE LIFTINGA: Ekspertkinja za kosu preporučuje različite lookove za žene 50+ godina
Courtesy of Karen Millen/Mega / The Mega Agency / Profimedia