Na godišnji gubitak kolagena utiče nekoliko faktora, a pre svega životna dob. Naime, ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina se menja već od 25. godine, tako što se 1% ukupnog kolagena gubi na godišnjem nivou. 

Kada govorimo o anti-agingu i očuvanju kvaliteta kože obavezno je pomenuti upravo kolagen. To je strukturni protein koji kožu održava čvrstom i podignutom, dok njegov gubitak doprinosi razvoju finih linija i bora, gubitku volumena i opuštenosti kože. Iz tog razloga, u borbi protiv znakova starenja, stručnjaci su najviše posvećeni metodama koje mogu da očuvaju ili stimulišu proizvodnju kolagena. 

Da bi koža bila sjajna i zdrava i u pedesetim godinama, postoje određene namirnice koje mogu biti posebno korisne kada je u pitanju stimulisanje proizvodnje kolagena. Medicinski stručnjaci, dermatolozi i specijalisti za zdravlje kože identifikovali su sedam ključnih namirnica koje boostuju proizvodnju kolagena. Donosimo ih u nastavku!

Borovnice

Budući da nije moguće potpuno sprečiti nastanak bora s godinama, važno je hidrirati se i konzumirati raznovrsno voće bogato hranljivim supstancama kako biste održali što zdraviji izgled. Jedno voće koje se dovodi u vezu sa sintezom kolagena i sadrži zdrave antioksidanse su borovnice.

Dr Loucas objašnjava da su one "bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od svakodnevnih spoljašnjih i unutrašnjih uticaja." Osim toga, borovnice su bogate vitaminom A i C, pri čemu C vitamin takođe deluje protiv razgradnje kolagena. Loucas kaže da su borovnice takođe poznate po protivupalnim svojstvima. "Upale se, između ostalog, u organizmu vezuju za mnoge kožne tegobe, uključujući foto-starenje, ekcem, akne i rozaceu."

Muči vas nadutost stomaka? Uz ovu namirnicu rešićete problem lako.
Unsplash/ Lena Mytchyk 

Belanca

Kolagen i druge aminokiseline korisne za kožu prirodno se nalaze u belancima, kaže dr Chacon. Kolagen je ključna komponenta u sprečavanju finih linija i bora, a veruje se da konzumiranje belanaca može pomoći prirodnoj sintezi kolagena u vašem telu.

Kada je reč o opuštenoj koži, kolagen iz belanaca "smanjuje bore oko očiju i na licu", napominje. Što se tiče količine koju treba konzumirati dnevno, Chacon kaže da je "generalno govoreći, konzumiranje do pet jaja nedeljno" sjajno za vašu kožu i da to "neće štetiti zdravlju srca."

Kako podstaći proizvodnju kolagena kod žena nakon 50 godina
Unsplash/ Olesia 🇺🇦 Buyar 

Masne ribe

Kada je u pitanju vaša koža, masna riba pruža mnoge prednosti, kaže Kung. „Riba je odličan izvor proteina, koji snabdeva naše telo aminokiselinama za proizvodnju kolagena“, primećuje ona. Losos je takođe odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje mogu da poboljšaju formiranje kolagena“, ističe Kung.

IMG_6967.JPG
Ana Vlatković Gourmana 

Spanać

Spanać sadrži „kalcijum, hlorid, gvožđe, magnezijum, mangan, kalijum, holin, folnu kiselinu, riboflavin i vitamine A, C, E, K, B6“, koji su svi važni za izgled vaše kože, kose i noktiju, kaže Kung. Vitamini A, C, E i E sprečavaju „promenu boje i pojavu pigmentacije“. Posebno je vitamin C, ponavlja ona, "veoma važan deo" sinteze kolagena.

Avokado

"Avokado je izvrsna superhrana za sjajnu kožu u svim dobima", kaže Chacon. Takođe je izuzetno bogat vitaminom E i dobrim masnoćama, objašnjava ona. Možete da konzumirate avokado kako biste se što više zaštitili od foto-starenja i oštećenja od sunca. Vitamin A u avokadu doprinosi većem prisustvu kolagena u vašem organizmu. 

avokado
Unsplash/Alekseeva Maya 

Pomorandže

Pomorandže su „bogate antiinflamatornim ili antioksidativnim svojstvima“ koje mogu „poboljšati elastičnost kože i zaštititi od oštećenja kože i preranog starenja“. Konzumiranje samo jedne narandže daje vam oko "28 mg vitamina C", prema VebMD-u, što je skoro "50 procenata vašeg dnevnog preporučenog unosa"

Pronađite recept za osvežavajući napitak sa pomorandžom i đumbirom.
unsplash / mateusz feliksik 

Paradajz

Kada razmišljate o dostupnoj superhrani koju možete dodati vašem režimu, Chacon preporučuje paradajz. On je zapravo voćka koja je bogata beta karotenom i vitaminom C, 
Pigment koji se nalazi u paradajzu, nazvan likopen, „pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja i udvostručuje proizvodnju kolagena“, nastavlja Chacon. 

Izvor: ELLE/N.K.