Samo 15% osnivača startupova u svetu čine žene. Da li vas ta vest iznenađuje? Vedrija perspektiva kaže da broj preduzetnica širom sveta konstantno raste, dok napuštaju svoje stabilne ‘’od 9h do 17h’’ poslove, otisnuvši se u nepoznato (aplauz, molim!). Kao ‘’sama svoja gazdarica’’, postavljate svoje uslove, same organizujete svoje vreme i konačno počinjete da naplaćujete onoliko koliko vredite. To vam takođe daje veću mogućnost da imate sve – i privatan i poslovni život. Bez idealizovanja, postoji mnogo izazova na tom putu, ali sloboda koju dobijate je nemerljiva. Pa, ako ste uhvatili sebe da o tome često sanjarite, a nedostaje vam motivacije i snage, donosimo pet razloga da open space u korporaciji zamenite sopstvenom kancelarijom.

Konačno dobijate ono što zaslužujete

Uprkos sve glasnijoj borbi za ravnopravnost u svim segmentima našeg društva, razlike u platama između polova i dalje postoje. Isto tako, čest je slučaj da žene imaju problema sa napredovanjem u korporativnoj karijeri jer im se ne daju podjednake šanse kao muškarcima. Analitička studija u Harvard Business Review-u odlučila je da proveri teoriju o razlici u unapređivanju žena i muškaraca. Istraživanje je dokazalo da je ovaj proces sporiji najviše zbog toga kako se one tretiraju na radnom mestu. Prema istraživanju LeanIn.Org i McKinsey & Co, žene su 15% manje sklonije napredovanju u karijeri od muškaraca. Zbog toga se sve više njih odlučuje za preduzetništvo kako bi izbegle rodnu neravnopravnost u poslovanju, uzele svoj život u svoje ruke, i krenule da ruše stereotipe.

Ulaganje u budućnost

Nema sumnje da žene mogu da naprave sjajnu karijeru u korporativnom svetu, naročito u uspešnim korporacijama, kao što je Philip Morris, čiji je brend uređaja IQOS, koji je namenjen punoletnim pušačima, najinovativnija alternativa cigaretama (jer ne sagoreva duvan, već zagreva duvan) samim tim i bolja alternativa od pušenja. Svakako, rad u korporaciji predstavlja veliko iskustvo i omogućava ženama mogućnost građenja karijere uz dobre beneficije i uslove rada, pogotovo ako se učestvuje na novim i zanimljivim projektima, razvitku novih proizvoda kao i kategorija na tržištu koje mogu napraviti dobru promenu u našem svakodnevnom životu. Svakako, podjednako i kao preduzetnica mozete napraviti dobre promene ako krenete prvo od sebe i napredujete svaki dan, usavršavajući se svakodnevno.

Bićete nezavisne

Postoje određene prednosti zaposlenja u kompaniji. Ne brinete, izvoru profita koji će platiti vaše radnike, ne postavljate sebi pitanja o tome kako unaprediti svoj biznis i učiniti ga uspešnijim. Samo obavljate svakodnevne zadatke i vraćate se na svoje stabilno radno mesto od 9 do 5 sledećeg jutra. Za neke ljude, takav rutinski posao savršeno funkcioniše, ali istina je da, ipak, svaki posao dolazi sa neizvesnošću. Reorganizacija kompanije može dovesti do otpuštanja ili drugih korporativnih promena, a u tako velikim sistemima nadređeni vas najčešće posmatraju kao brzo i lako zamenjivog pojedinca, ma koliko da ste fenomenalni. Biti preduzetnik znači da sami donosite odluke i kontrolišete sve poslovne aktivnosti. Možda ćete se suočiti sa različitim poteškoćama koje nosi odgovornost, ali na kraju dana, vi plaćate račune i postavljate svoja pravila, bez da iko umanjuje vašu vrednost.

profimedia-0563564329 (2).jpg
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Kreativnost u punom sjaju

Koliko puta je nadređeni rekao ‘’ne’’ vašim idejama? Koliko razloga je imao vaš šef da odbije vaš zahtev za unapređenjem ili povišicom? Uvek će postojati neverovatan broj vrata koje će vam neko zatvoriti. Zato umesto da drugi pišu vašu priču, možete stvoriti inspirativno okruženje za ostvarenje svojih snova. Zamislite da niko ne stoji na putu svim vašim idejama, bilo da je u pitanju kreativa ili broj zaduženja i aktivnosti koje želite da radite… moguće je – ako krenete sami!

Inspirisaćete druge žene

Na spomen preduzetništva, uspešnih kompanija i najbogatijih ljudi na svetu, prve asocijacije su neka muška imena. A šta je sa ženama? Čini se da je nama znatno teže da se zamislimo u takvoj ulozi i identifikujemo, jer je vrlo malo primera kojima se daje javan medijski prostor da nas inspirišu svojim business pričama. Pa zašto to ne biste bile i vi? Makar na lokalu, ali kao što znate, ako verujete u sebe, samo je nebo granica i možete nadahnuti stotine drugih žena.

IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.