Nekada je trebalo da obiđete svet kako biste probali njegove specijalitete, a danas u srcu Beograda možete uživati u šarmu njegovog stvaranja. Dobitnik Mišelinove zvezdice i višestruko nagrađen šef kuhinje Eyck Zimmer, svojim istančanim ukusom dočekaće vas u hotelu Square Nine. 

Kako ste došli na ideju da se preselite u Beograd i radite u Hotelu Square Nine?

Da budem potpuno iskren, pre nego što sam došao u Srbiju, nisam mnogo znao o Beogradu i ovom delu Balkana. Ali, ljubitelj sam izazova i čim sam prvi put kročio u hotel Square Nine zaljubio sam se. Dopao mi se njihov stil, jedinstvenost i dizajn hotela. Sada sam tu već devet meseci i zaista sam presrećan. Ljudi su iskreni i prijatni, arhitektura oduševljava, a duh grada daje posebnu energiju. 

Vaše omiljeno srpsko jelo?

Sarma, ćevapi, gibanica i blago ljuti kulen sa malo dobrog ajvara. Mislim da sam upravo ogladneo od same pomisli na ovu kombinaciju. Volim da popijem i domaću kafu koju mi spreme moji kuvari, a posebno moj prijatelj Miljan svaki put kada ga posetim u prodavnici Disciplina Fashion.

(Pet najboljih svetskih kuvara preporučuje gradove sa vrhunskom kuhinjom)

Koja su merila za dobro dekorisan tanjir?

Pretpostavljam da norma nije termin koji kuvari vole da koriste. Za našu profesiju važna je kreativnost i određena doza slobode koja je neophodna da bi ostvarili svoj potencijal. Jedno od mojih pravila pri dekorisanju jeste da ne komplikujem, pa na tanjiru nikada nemam više od pet različitih sastojaka i ukusa. Po mom mišljenju najvažnije je istaći ključni sastojak jer na kraju poentira ukus, a sve ostalo je čista nadogradnja. 

Kakva je veza izeđu mode i hrane?

Moda i hrana predstavljaju izraz stila, karaktera i individualnosti. Zato ne želim da radim ono što rade drugi. Taj princip koristim pri kuvanju, ali i odabiru modnih komada, a detaljima gradim originalnost. Veliki sam fan Vivienne Westwood, koja nikad nije pratila popularne agende i baš zbog toga je po mom mišljenju bila kraljica britanske mode. 

Kako opisujete novi meni hotela u kome radite?

Meni predstavlja hranu u kojoj ja lično uživam, ali u isto vreme moj životni put. Obišao sam više od 70 zemalja i radio u nekim od najboljih hotela u svetu. Originalnost, eksplozija ukusa i kvalitet proporcionalni su ceni. Naglasio bih da ne morate da budete gost hotela da biste probali neki od specijaliteta ili uživali u koktelima našeg bara. 

(Iz kuhinje genija: Šta su voleli da jedu i spremaju veliki umetnici, pisci, režiseri i naučnici)

Koje jelo je baš po vašem ukusu?

Beetroot Wellington! To je jelo puno zanimljivih ukusa, idealno za zimsku sezonu, čine ga mekana slatkaska cvekla, poznata po tom zemljanom šmeku, duxelles pečurke i spanać u  puterastom savršeno pečenom pecivu. Uz to serviramo i kremasti pire od luka sa prelivom od grilovanog povrća. Dokazujemo da vegetarijanska jela ne moraju da budu dosadna!

Šta novo pripremate u narednom periodu?

U ovom trenutku srećan sam ovde gde sam i želim da tako ostane. Imam veliku inspiraciju i želju da baš u Beogradu kreiram mnogo interesantih recepata. Volim spontanost i oko mene je sve tako. Ne znam šta sledi, ali znam da me očekuje budućnost koja će biti preukusna! 

Tekst: Teodora Bogdanović 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/