Sastojci:

voda

7 grama suvog kvasca

1 kg oštrog brašna, plus dodatno za posuti po hlebu

Ukoliko nemate kvasac kući, ovo je njegova najbolja zamena:

Kada se mešaju kvasac, brašno i voda, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava i oslobađa se ugljen monoksid, koji je zapravo odgovoran za narastanje testa.

Sličan efekat postiže se mešanjem sode bikarbone i kiseline, a najviše se preporučuje sok od limuna.

Recept: Pomešati jednaku količinu sode bikarbone i soka od limuna, tako da se ukupna količina poklapa sa gramažom kvasca koja se navodi u receptu.

Napomena: Da bi testo naraslo kako treba, ne treba ga ostavljati da stoje, već što pre staviti u rernu.

Priprema:

U veću posudu izlijte 650 ml mlake vode, te dodajte kvasac i mešajte nekoliko minuta.

Sipajte veći deo brašna i pola kašike morske soli, a zatim mešajte viljuškom.

Čistim rukama napravite kuglu testa, dodajući više brašna koliko vam treba da se ruke ne lepe.

Prebacite testo na površinu posutu brašnom i nastavite da mesite 5 minuta ili dok ne dobijete svileno i elastično testo.

Testo oblikujte u grubu kuglu, stavite ga u posudu, pospite brašnom i pokrijte čistom, vlažnom krpom.

Ostavite da se diže oko sat, sat i po ili dok se udvostruči, a najbolje na toplom mestu.

Kada se testo udvostruči, udarajte ga i mesite naizmenično da izbacite vazduh.

Možete ga oblikovati prema potrebi i ostaviti da se diže ponovo, 30 minuta do sat vremena ili dok se još jednom ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, te ga pažljiivo stavite da se peče.

Pecite oko 35 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Kada je gotov, ostavite da se ohladi.

Izvor: Stil.rs