Punjena jaja

Sastojci:

150 g mekog sira

8 jaja

50 g pšenice belice

80 g kiselih krastavaca

100 g majoneza

200 g senfa

so

biber

peršunovo lišće

celer

zelena salata

Priprema:

Pšenicu skuvajte u vodi i pustite da se ohladi, a zatim je procedite i na platnenoj salveti malo prosušite. Jaja tvrdo obarite, isecite uzduž i izvadite žumanca.

Žumanca sameljite zajedno sa kiselim krastavcima, kuvanom pšenicom i dodatkom peršunovog i celerovog lišća.

Dodajte senf i majonez, pa dobro promešajte i napunite polutke jaja.

Ovako punjena jaja servirati na ovalu obloženom zelenom salatom, dekorisati po želji i služiti.

Slane bajadere

Sastojci:

500 g pilećeg belog mesa

300 g šunke

300 g kačkavalja

200 g mariniranih šampinjona

5 jaja

200 g kisele pavlake

1 kašika ulja

2 kašike brašna

10 g praška za pecivo

mešavina začina

Priprema:

Meso obarite u slanoj vodi, ocedite, pustite da se prohladi i sitno iseckajte. Šunku isecite na rezance, kačkavalj izrendajte na krupno rende, a šampinjone isecite na listiće.

Tepsiju za pečenje dimenzija približno 30x20cm nauljite i pospite brašnom. Barenim i iseckanim mesom prekrijte dno tepsije, zatim stavite pečurke,  šunku i na kraju rendani kačkavalj.

Umutite jaja i pavlaku, dodajte kašiku brašna, prašak za pecivo i mešavinu začina po ukusu.

Umućenu smesu prelijte preko sadržaja u tepsiji. Preko stavite aluminijumsku foliju.

Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C nekih pola sata, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta. Ostaviti je da se skroz ohladi, poželjno je i u frižideru, kako bi se mogli seći lepi parčići.

Španska salata

Sastojci:

1 šolja smeđeg pirinča (može i beli)

4 tikvice, naseckane

2 glavice crnog luka, nasečene

1 štapić celera, naseckan

2 sveža paradajza nasečena na kocke

1 šolja zelenih punjenih maslinki

4 kašike maslinovog ulja

1 kašika limunovog soka

1 kašićica svežeg bosiljka

¼ kašičice suvog origana

Priprema:

Skuvajte pirinač i ostavite ga da se ohladi. Napravite preliv od tri kašičice ulja, limunovog soka i začinskog bilja. Popržite luk na ostatku ulja i dodajte celer, paradajz i zelene masline kada luk omekša.

Ostavite povrće da ohladi, a onda ga pomešajte sa pirinčem i pospite prelivom. Dobro promešajte i poslužite.

Izvor: stvarukusa.rs