Punjena jaja
Sastojci:
150 g mekog sira
8 jaja
50 g pšenice belice
80 g kiselih krastavaca
100 g majoneza
200 g senfa
so
biber
peršunovo lišće
celer
zelena salata
Priprema:
Pšenicu skuvajte u vodi i pustite da se ohladi, a zatim je procedite i na platnenoj salveti malo prosušite. Jaja tvrdo obarite, isecite uzduž i izvadite žumanca.
Žumanca sameljite zajedno sa kiselim krastavcima, kuvanom pšenicom i dodatkom peršunovog i celerovog lišća.
Dodajte senf i majonez, pa dobro promešajte i napunite polutke jaja.
Ovako punjena jaja servirati na ovalu obloženom zelenom salatom, dekorisati po želji i služiti.
Slane bajadere
Sastojci:
500 g pilećeg belog mesa
300 g šunke
300 g kačkavalja
200 g mariniranih šampinjona
5 jaja
200 g kisele pavlake
1 kašika ulja
2 kašike brašna
10 g praška za pecivo
mešavina začina
Priprema:
Meso obarite u slanoj vodi, ocedite, pustite da se prohladi i sitno iseckajte. Šunku isecite na rezance, kačkavalj izrendajte na krupno rende, a šampinjone isecite na listiće.
Tepsiju za pečenje dimenzija približno 30x20cm nauljite i pospite brašnom. Barenim i iseckanim mesom prekrijte dno tepsije, zatim stavite pečurke, šunku i na kraju rendani kačkavalj.
Umutite jaja i pavlaku, dodajte kašiku brašna, prašak za pecivo i mešavinu začina po ukusu.
Umućenu smesu prelijte preko sadržaja u tepsiji. Preko stavite aluminijumsku foliju.
Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C nekih pola sata, a zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta. Ostaviti je da se skroz ohladi, poželjno je i u frižideru, kako bi se mogli seći lepi parčići.
Španska salata
Sastojci:
1 šolja smeđeg pirinča (može i beli)
4 tikvice, naseckane
2 glavice crnog luka, nasečene
1 štapić celera, naseckan
2 sveža paradajza nasečena na kocke
1 šolja zelenih punjenih maslinki
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
1 kašićica svežeg bosiljka
¼ kašičice suvog origana
Priprema:
Skuvajte pirinač i ostavite ga da se ohladi. Napravite preliv od tri kašičice ulja, limunovog soka i začinskog bilja. Popržite luk na ostatku ulja i dodajte celer, paradajz i zelene masline kada luk omekša.
Ostavite povrće da ohladi, a onda ga pomešajte sa pirinčem i pospite prelivom. Dobro promešajte i poslužite.
Izvor: stvarukusa.rs
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti