Verovali ili ne, ovo nije lista na kojoj će se naći Midnight in Paris i Moulin Rouge!, kao prvo iz prostog razloga jer u pitanju nisu američki filmovi o Parizu, već francuski, a kao drugo iz razloga što je Pariz već dugo, dugo vremena jedan potpuno drugačiji grad od onog kakvim ga je svojim baršunastim glasom u pesmama bojila njegova mezimica Édith Piaf.

Mnogo je verovatnije da ćete na uglovima ušuškanih ulica koje krase fasade stare nekoliko vekova, naleteti na grupicu arabijske populacije koja đuska uz trap ritam, nego na ljubaznog dekicu sa beretkom koji svira harmoniku.

Iz tog razloga recimo nikako ne biste smeli da propustite neko od ostvarenja koja potpisuje Claire Denis, jedna od trenutno najvećih francuskih režiserki i režisera.

Iako do sada možda niste obraćali pažnju na francusku kinematografiju (čemu je mahom razlog činjenica da je Holivud megalomanski uzeo primat na svakoj vrsti medija) onda je isto tako možda krajnje vreme da to promenite, jer je upravo Pariz bio grad u kome se prvi putprikazao film na bioskopskom platu - davne 1895.

Braća Lumière, značajno su zaslužnija za postanak i razvoj kinematografije, no što je to Steven Spielberg, zato je važno da date šansu francuskim filmovima - iako vam jezik ide na živce.

U to ime, još jedan podatak: Francuska je zemlja sa najšarenolikijom filmskom inustrijom i pored Amerike, najveći izvoznik filmova na svetu.

Čuvena američka spisateljica i umetnička kolekcionarka - Gertrude Stein, rođena u Pitsburgu, a odrasla u Oklandu, svoju ljubav i povezanost sa Parizom u koji se u jednom trenutku preselila, obarzložila je sledećim rečima "Amerika je moja otadžbina, ali Pariz je moj rodni grad".

Gertrude svakako nije bila prva koja je osetila neverovatnu povezanost sa Gradom svetlosti, pre i posle nje to su kao što znamo učinili brojni umetnici, a sasvim sigirno i obični smrtnici, među koje spadam i ja, a svoj susret sa ovim gradom mogla bih opisati kao iznenađujuće jaku želju da ga više nikada ne napustim - dakle, dođe mu na isto.

Ukoliko do sada niste posetili Pariz i niste osetili njegovu čaroliju o kojoj se naširoko i nadugačko piše, možda će ova filmska ostvarenja uspeti taj osećaj da vam približe.

Međutim, ukoliko jeste - onda ćete sasvim sigurno glad utažiti bar malo, a prva investicija biće vam karta na relaciji Beograd - Pariz.

Za sada pak samo putem ekrana, pa idemo redom:

35 Shots of Rum (2008)

Love Songs (2007)

Full Moon in Paris (1984)

C’était un rendez-vous (1976)

Cléo from 5 to 7 (1962)

Breathless (1960)

Bob le flambeur (1956)

Casque d’or (1952)

Boudu Saved From Drowning (1931)

Girlhood (2014)