Ispred Tivatskog aerodroma čekala me je crna limuzina koja me je za svega petnaestak minuta dovezla na prag rizorta. Nisam ni stigla da zahvalim na prijatnoj vožnji, a već me je osoblje hotela dočekalo sa širokim osmehom i rukom na srcu, kao najlepšim simbolom dobrodošlice. Za samo nekoliko trenutaka bagijem sam se uputila ka svojoj vili gde me je čekao prostrani apartman sa pogledom na luku i meni omiljeni detalj - personalizovana poruka dobrodošlice: „Draga Teodora, dobro nam došli. Uživajte!“. To mi je baš i bio plan!

Od svakog susreta sa Jadranskim morem kolena mi klecnu, a ovog puta nisam mogla da dočekam da se to desi.

 Od svakog susreta sa Jadranskim morem kolena mi klecnu, a ovog puta nisam mogla da dočekam da se to desi. Svi koji me dobro poznaju, znaju i moju povezanost i ljubav prema Boki, kao i nepresušnu želju da joj se vratim. I tako dok sam sedela na terasi velelepnog apartmana ispijajući crnu kafu, listala sam još jedan jedinstveni detalj rizorta - Crnogorsku bojanku, koja dočarava Crnu Goru na način na koji je sigurno niste znali. A priznajem da sam mislila da je baš znam. A onda su me dame koje je prave razuverile i otkrile mi mnoštvo zanimljivih detalja koje vam čuvam za sledeći put.

2022 07 Portonovi Marina (1).jpeg
Portonovi 

Pogled mi se pružao pravo na luksuzne rezidencije i šetalište na obali, odakle nisam mogla a da ne primetim da mnogi ovo mesto doživljavaju kao oazu hedonizma. Internacionalna atmosfera koja vlada u rizortu i vrhunski kvalitet ponude i usluge privukli su veliki broj ljudi iz zemlje i inostranstva, kojima je Portonovi postao simbol mira. Na dan, nedelju, mesec. Ili za stalno. Udaljenost od gradske buke dovela je mnoge na ovu lokaciju, ili ih je pak opredelila za život pokraj Jadranskog mora. Dve stotine osamnaest rezidencija preuređeno je tako da odgovaraju baš svim potrebama pojedinaca, dok arhitektura ovog mesta neodoljivo podseća na mediteranska naselja u Italiji i Francuskoj.

2022 Tapasake Portonovi (1).jpg
Portonovi 


Veština na kojoj trenutno radim jeste da zaustavim ovakve trenutke i zahvalim Univerzumu na njima. Ili kome god. Jer baš usred nereda, haosa, događaja i gomile posla, sletela sam pravo u mali raj koji je baš po mojoj meri.

Zato je bilo vreme za lepršavu letnju haljinu i romantičnu kaldrmu pod nogama. Ono što mi se možda najviše dopalo jeste upravo ta romantika koja je izbijala na sve strane. Od zvukova džeza koji se u toku dana provlače ulicama, talasa koji blago zapljuskuju zidove obale, raspevanih konobara koji radosno nameštaju stolnjake i čaše... Na kraju dana, emociju posebno pamtim.

2022 07 Portonovi (6).jpg
Portonovi 

Ako bih baš morala nešto da izdvojim, za mene posebna draž boravka u Portonovom jeste izuzetno šarenolika i bogata gastronomska ponuda, jedinstvena na crnogorskom primorju, a u kojoj možete naći najegzotičnije ukuse kuhinja dalekih zemalja. O kom god obroku da je reč, sigurna sam da ćete pronaći mesto koje će zadovoljiti vaša nepca. 

A moja preporuka? Ukoliko volite domaće proizvode, restoran Perla Square biće pravi izbor jer nudi najrazličitija jela inspirisana spojem mediteranskog, tradicionalnog i modernog. Pored toga, svako jelo se priprema od pažljivo biranih i autentičnih proizvoda iz sela u okolini Herceg Novog.

Moje najveće iznenađenje bio je Tapasake klub ili luksuzni restoran/bar, koji je privukao veliku pažnju lokalnih, ali inostranih ljubitelja kvalitetne muzike, egzotične hrane i vrhunskih koktela.

 Ako je pak reč o pastama, moj glas ide restoranu Romeo&Juliet koji u ponudi ima italijansku kuhinju, kao i poslastice koje su delo svetski poznatih kuvara. Moje najveće iznenađenje bio je Tapasake klub ili luksuzni restoran/bar, koji je privukao veliku pažnju lokalnih, ali inostranih ljubitelja kvalitetne muzike, egzotične hrane i vrhunskih koktela. Pored toga, japanska kuhinja je nešto u šta sam zaljubljena, a sigurna sam da vas bilo koji zalogaj iz njihovog menija neće ostaviti ravnodušnima. Takođe, neizostavno mesto na koje morate da svratite jeste poslastičarnica Godo pa obavezno naručite po kuglu sladoleda od pistaća i lešnika - za moju dušu.

IMG_7600.jpg
Privatna arhiva 

Prvo pitanje koje sam dobila po povratku bilo je da li mi je bilo dosadno? Naprotiv. Ja sam neko ko voli svoj mir i već nekoliko godina moram da imam po koji dan odmora samo za sebe, a lepota ovog mesta je u tome što možete pronaći aktivnosti za svačiji ukus. Pa tako, bilo da želite da idete sami, sa prijateljima ili porodicom, ova lokacija je idealna i za one koji vole mir i za one koji su ljubitelji zanimljivih dešavanja. U sklopu rizorta organizuju se mnoge vinske večeri, izložbe, koncerti, modne revije, kao i bioskopi na otvorenom i internacionalni karneval.

IMG_7603.jpeg
Privatna arhiva 

Ceo rizort gaji veliku ljubav i podršku prema celokupnoj lokalnoj zajednici i meštanima. Prema njihovoj hrani, njihovim radovima i umećima, a to uzajamno poštovanje možete osetiti često u komunikaciji.

Ovog puta domaćini kao da su znali, za moju dušu sledila je vožnja po zalivu i obilazak nekih meni najdražih mesta. Udobno krstarenje sa lokalnim vodičem, obilazak Herceg Novog i otkrivanje legendi i zanimljivosti bile su idealna priprema za moju poslednju noć u Portonovom.

Baterije su bile napunjene, a ujutru je opet čekala limuzina. Ovog puta na let za Beograd. Do sledećeg viđanja...

IMG_7602.jpg
Privatna arhiva