Znate da nismo bili veliki fanovi serije Emily In Paris nakon odgledane prve sezone. Ipak, druga sezona ostavila je bolji utisak, jer smo konačno uspeli da zažmurimo na površnu priču i uživimo se u pariski glamur, ljubavne drame i svu tu (mahom promašenu) modu, među kojom se našlo i par svetlih momenata.

Praznici su ponovo otvorili široki spektar pitanja ''koju seriju gledati'', a ako volite romantične komedije o ženskom prijateljstvu, ljubavi, seksu, modi i karijeri, onda za vas imamo listu od 10 najboljih ženskih serija - i to mnogo boljih od Emily In Paris. 

Neke od njih takođe su snimane u Parizu, te se čak i glavni glumci poklapaju, ali očekujte dublje zaplete i priče koje će vam se mnogo snažnije vezati za srce.

1. Sweetbitter

Budimo iskreni: Emily je izbegla realan težak početak u Parizu. Nije lako biti nova osoba u kancelariji, a upravo to dokazuje i Tes u seriji Sweetbitter. Samo umesto luksuzne marketinške agencije, 22-godišnja Tes radi u brzom, vrhunskom restoranu u Njujorku gde se između početnih obuka dešavaju lične drame. Sweetbitter je mračan tamo gde je Emily In Paris slatka, te nudi drugačiji, ali vrlo uverljiv prikaz života mlade žene. 

2. Valeria

Valeria je španska verzija Seks i grada, prilagođena današnjoj, realnoj ženi sa svim njenim nesigurnostima, nedostacima i izazovima dok pokušava sve da postigne. Serija prati grupu ambicioznih žena koje slede svoje ciljeve u karijeri i romantične strasti u tandemu. Šarmantna, lagana i topla, ozbiljno će vas naterati da pobegnete od svega i da to bude Madrid. 

3. And Just Like That

Šta reći, a da nije rečeno? Nastavak gotovo religiozno pratimo iz četvrtka u četvrtak na HBO platformi, iako nam se sve manje dopada, a još manje u njemu pronalazimo ikakav smisao. Ipak, činjenica da gledamo lica uz koja smo odrastali 20 godina, čine da ostanemo budni i pokušamo da izvučemo najbolje iz priče koja je ubila Zverku, zaboravila Samanthu i čini se - razvela Mirandu. Gotovo nemoguće, zar ne?

4. Call My Agent

Emily In Paris kritikovali su pravi Parižani zbog prikaza poslovnog života u Francuskoj. Iako je satira do samog kraja, Call My Agent može biti bliža aproksimacija pariskoj radnoj kulturi. Smeštena u agenciji za glumačke talente, serija prati živote četiri agenta dok se bave zahtevnim klijentima i svetom slavnih.

5. The Hook Up Plan

Da moramo da izdvojimo samo jednu seriju kao preporuku, to bi bila ova. Počinje naivno, a završava se tako da želite još i još i još. Emily In Paris u osnovi govori o autsajderki u Parizu, a francuska serija The Hook Up Plan donosi priču o pariskim insajderima. Blizu 30. godine, Elza otkriva da joj je život zastao, posebno na romantičnom planu, a zaplet nastaje kada joj se u životu pojavljuje misteriozni gospodin pravi, za kog se kasnije ispostavlja da nije došao slučajno. Paralelno tu je priča o čvrstim bratsko-sestrinskim i prijateljskim vezama, ličnom pronalaženju i svim problemima sa kojima se suočavaju mladi u velikim gradovima. Romantična komedija sa poentom, i jedna od onih posle čije ćete tri odgledane sezone imati utisak kao da ste živeli sa likovima. A muzika, stanovi i ulice Pariza dodatno će vas osvojiti.

6. The Eddy

Ako su vam pariski vidici bili omiljeni deo Emily In Paris, pogledajte još jednu seriju smeštenu u grad svetlosti. The Eddy govori vlasniku jazz kluba, i spaja muziku i film, što ne čudi ako znate da je režiran od strane istog autora kao i La La Land. Ako je Emily In Paris bila suviše sladunjava za vaš ukus, onda će The Eddy biti prava mera jer je istovremeno moderna i poziva i na razmišljanje. 

7. Younger

Kreator serije Emily In Paris, režirao je i ovu seriju smeštenu na njujorškoj izdavačkoj sceni. Younger je priča o ženi u 40-im godinama koja menja svoje godine kako bi počela ispočetka. Serija zasnovana na romanu postavlja pitanje: kako bi bilo da ponovite svoje 20-te, onda kada ste stariji i mudriji?

8. Hart of Dixie

Neki od najsmešnijih trenutaka u Emily In Paris dolaze iz sukoba između Emiyi i francuskih običaja. Hart of Dixie je takođe komedija o ''ribi van vode'' —ali prati njujoršku doktorku koja se seli u mali grad u Alabami. Kao i Emili, Zoi je uporna, manjkava i neodoljiva, a ovo je savršen materijal za bindžovanje. 

9. The Bold Type

Okej, možda The Hook Up Plan ne bi bila jedina serija koju bismo vam preporučili - uz nju bi morala da ide The Bold Type. Serija prati ljubavne, prijateljske i poslovne avanture tri najbolje drugarice zaposlene u ženskom časopisu. Čak iako je daleko od stvarnosti, vrlo brzo ćete se uživeti i uživati u ovoj toploj, a uzbudljivoj priči. 

10. Jane the Virgin

Smeštena je u toplo, živopisno okruženje koje nećete želeti da napustite—nešto kao Emily In Paris. Emisija je strukturirana kao telenovela, a svaka epizoda donosi veliki preokret. Prvi? Iako je nevina, 23-godišnja Jane zatrudni nakon zabune u ordinaciji. Naravno, dolazi do drame s neočekivanim raspletom.